Kouzelné Česko

25. dubna 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Vila Čisovice

Umění, velkorysá okna a čisté linie. Funkcionalistickou vilu v čisovicích navrhl v roce 1938 architekt Richard Podzemný a vy si ji můžete celou pronajmout. její forma kopíruje architekturu slavného Le Corbusiera svým převážně přísným krabicovým tvarem s páso‐ vými okny. Na konec terasy autor umístil pilíř s pískovcovým ženským aktem znázorňujícímalegorii hudby. I velký obývací pokoj s koženými pohovkami zdobí umělecké předměty, malby a dřevěné točité schodiště. Ložnici naopak kraluje velká vana pro rozkošnické koupele se šampaňským pro ty, kteří si opravdu umí užívat života. Přeneste se do rozverných třicátých let a vyzvěte svého partnera k partičce kanasty u bazénu, tanečku v rytmu swingu nebo hlasitému předčítání Mileny Jesenské u krbu.

 

Lichtensteinská Stodola

Tohle místo je jako babiččino objetí, které nám všem tak často chybí. Dříve místní lidé říkali staré hájence s přilehlou stodolou „barabizna“, majitelka Daniela ale zpustošenou budovu v Bělkovicích u Olomouce nechala opravit a udělala z ní klidnou oázu s vůní mechu, jahod a hřibů praváků. O útulné pokoje se jako interiérová designérka postarala sama - původní kamenné zdivo nechala kontrastovat s masivním dřevem a lněnými závěsy, útulno podtrhují ještě velká kachlová kamna. Ložnice se jmény lesní, dubová a pomněnková ubytují celou rodinu, a pokud stále neslyšíte volání přírody, otevřete branku v zahradě a vklouzněte se do lesa. Ke krmelci můžete mrkví nalákat srnky, vám samotným Daniela ráda přilepší domácím sirupem nebo zavařeninou. Je‐li však jediné, po čem toužíte, lenošení, natáhněte se v houpací síti a po setmění počítejte světlušky.

 

Clara Futura

Jen na chvíli utéct z hektického městského života. Hned za humny hlavního města narazíte na krásně zrekonstruovaný renesanční zámek, co ale zvenku nepoznáte, je moderní interiér nabitý špičkovou technologií. Hotel Clara Futura v Dolních Břežanech je zámek 21. století. Bez problému tady uspořádáte konferenci nebo firemní akci, ale také svatební veselí, pokud patříte k těm, kteří rádi drží prst na tepu doby. K oltáři můžete kráčet v historické kapli svaté maří magdaleny nebo si říct „ano“ pod širým nebem v zámecké zahradě. Čistý interiérový design v šedých tónech, dřevu a betonu doplňují restaurované nástěnné malby. A v hotelové restauraci si pochutnáte na evropské kuchyni s prvky francouzské gastronomie, která si zakládá převážně na čerstvých a lokálních surovinách.

 

Chalet Eisner

Kožešiny, praskající polena a lovecké trofeje. Chalet neboli horská chata v srdci krkonošských vršků je splněným snem česko‐rakouského páru majitelů. Z plánovaných tří chat je připravena na návštěvníky chata Petra ve Velké Úpě, jen několik metrů od hlavní sjezdovky Portášky. Interiér v duchu skandinávského stylu má dostatek světla a robustní vybavení z masivu. Vejdete se do něj v devíti lidech, takže přizvěte rodinu či známé. Do Malé Úpy si můžete zaskočit na vynikající pivo horalů do Pivovaru Trautenberk, kvašeném ve výšce 1045 metrů nad mořem a pětmetrů pod zemí, ve stoletém sklepení bývalé Tippeltovy boudy. V zimě tady můžete lyžovat, v létě grilovat na terase s výhledem do údolí. Hraví chataři ocení koutek s deskovými hrami a šipkami – pro lepší trefu nebo odvahu riskovat v dostizích a sázkách doporučujeme výběr vín od rakouských vinařů.

 

Teepee & SPA

Nad hlavou se blyští myriády hvězd, voda ve vířivce bublá, ze sauny se line vůně cedrové pryskyřice. Na grilu se opékají vybrané pochutiny a silueta bílého týpí září ve světle měsíce. Původně obydlí indiánů velkých plání, jehož základ tvoří velká plachta, kterou indiáni sešívali z bizoních kůží a později z látky kupované u bělochů, napnutá na dlouhých dřevěných tyčích do tvarukužele, se může na pár nocí stát vaším příbytkem. Glamping neboli luxusní camping je trend,který láká stále více lidí – nemusíte se totiž bát, že třeba s hygienou by to bylo jako za dob rudých tváří. Do týpí se kromě plně vybavené kuchyňské linky s masivním stolem a manželské postele a palandy vejde i koupelna se sprchou a toaletou. Ve smluvený čas se navíc objeví grill master, který zatopí pod grilem a naservíruje čerstvé jídlo připravené na otevřeném ohni. Hodovat můžete třeba na vyhlídkové terase, která k týpí a wellness zóně přiléhá. teplotu dřevěné vířivky si regulujete sami, a až ve vodě čerpané ze starého vrtu vypnete hlavu a oddáte se odpočinku, nezapomeňte jednou za čas přihodit do kotle polínko.

 

Vinařství Obelisk

Ochutnat vína postmoderny, nahlédnout pod roušku výrobního procesu, sledovat západ slunce skrze velkolepá okna a nakonec ulehnout s výhledem na pnoucí se révu... To je sen, který můžete prožít v centru vinného dění ve Valticích, kde vyrostlo nové vinařství obelisk. Subtilní pavilon autorů Pavla a Hany Bainarových je zasazen mezi vinice a inspirován antickými chrámy. Důležitý byl i respekt k okolní krajině a Lednicko‐valtickému areálu. V horním bohatě proskleném patře se nachází degustační, repre‐zentativní a ubytovací prostory v minimalistickém stylu. Dolní patra skrývají vinařský provoza sklepy a oba světy propojuje centrální schodiště. Na prohlídku (a samozřejmě i degustaci) vás vezme vinař Filip Lutzký, který popíše, jak celý proces výroby vína funguje. Teprve poté běžný smrtelník pochopí, kolik úsilí a času to stojí. Tady se vína vyrábí pomocí tradičních starých postupů, ovšem za asistence nejmodernějších technologií. Sklepmistr nechává vínu dostatečný prostor pro vlastní specifický vývoj – nepřirozeným zásahům do charakteru se tady rozhodně nefandí. Pokoje jsou zařízeny v duchu jednduchosti, všechno je promyšleno do posledního detailu, kvalitní designový nábytek nedoplňují žádné zbytečné dekorace. ale co by to bylo vinařství, kdyby každý pokoj neměl soukromou vinotéku plnou domácích vín? Zenová monotónnost barev a opomíjené, přesto vynikající Sylvánské zelené vás ukolébá do blaženosti.

 

Na celý článek se můžete podívat zde.

Podobné články