Otevřený dopis vládě

16. dubna 2020
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Vzkaz majitelů a provozovatelů ubytovacích zařízení české vládě: Mícháte jablka s hruškami! Nerovný přístup pro české podnikatele

Cestovní ruch, stejně jako gastronomie, je prvním a také nejvíce postiženým odvětvím v rámci pandemie COVID-19. Na začátku jsme souhlasili s velmi restriktivními krátkodobými opatřeními, která celé společnosti pomohou se s virem poprat. Nyní ale nevidíme ani spravedlnost, natož logiku, v dalším plánovaném postupu Vlády ČR, která se rozhodla pro otevření velkých hobby marketů se stovkami zákazníků nebo posiloven, kde vedle sebe intenzivně cvičí velké množství lidí. I ty totiž dle rozhodnutí vlády mají být v provozu dříve než hotely a penziony. Proto apelujeme na vládu, aby přehodnotila plánované uvolnění omezení pro ubytovací zařízení a odlišila velké resorty od malých chalup, apartmánů a rodinných penzionů. Těm by měla povolit své podnikaní otevřít v dřívější vlně.

Ptáme se, z jakého důvodu musí zůstat uzavřena chalupa pro jednu rodinu, apartmán nebo malý penzion s několika málo pokoji až do 8. června? Poptávky od hostů, kteří by rádi vyjeli na venkov, nadýchali se čerstvého vzduchu a zároveň pomohli majitelům s udržením jejich živobytí, se rychle množí. Tuto situaci nechápou ani provozovatelé chalup a penzionů ani hosté samotní. Malá ubytovací zařízení přitom hosty v současné chvíli nutně potřebují k tomu, aby vůbec tuto šílenou dobu a obrovský finanční tlak přežila. 

V tomto odkladu o téměř další dva měsíce spatřujeme velkou nespravedlnost a nerovný přístup. Není důvod, pokud se situace výrazně nezhorší, aby se tato místa neotevřela všem občanům okamžitě od skončení nouzového stavu nebo alespoň společně se sportovními provozovnami.

Dřívější otevření menších ubytovacích zařízení je přitom podle našeho názoru právě jedinou z možností, jak zabránit většímu množství krachujících firem a živnostníků a s nimi i zachování co největšího počtu pracovních míst v cestovním ruchu.Pokud vláda vysvětluje otevření již zmíněných hobby marketů (nic proti nim, bohužel jsou ale výrazným příkladem nespravedlivého přístupu k jednotlivým oborům podnikání v Česku) tak, že chce lidem dopřát, aby mohli jezdit na venkov a opravovat své chaty a chalupy, proč jiné chaty a chalupy, ale i další ubytovací zařízení, musí být nadále uzavřena a lidé, kteří za těmito projekty stojí, nemohou vykonávat své podnikání? 

Pro hosty nepředstavují pobyty v malých ubytovacích zařízeních zvýšené riziko, mnohdy právě naopak. Pravděpodobnost nákazy na chalupách a malých penzionech je mnohem nižší než v přeplněných obchodech či posilovnách Proto navrhujeme povolit provoz pronajímatelům soukromých chalup, chat, apartmánů a malých penzionům do 5 pokojů od 1. května 2020

Pokud trváte na současných rozhodnutích, sdělte všem, kteří pracují a podnikají v cestovním ruchu, jak přesně těmto místům pomůžete a jaké konkrétní finanční kompenzace za nucenou odstávku jim poskytnete.

Petr Kotík

zakladatel Amazing Places

Podobné články