Rekonstrukce roku

30. září 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Před rokem byl otevřen nejluxusnější hotel na jižní Moravě - Hotel Lotrinský. Z původní barokní sýpky vykouzlil tým brněnských architektů designový skvost, který je pro tento rok nominován na Českou cenu za architekturu. Specifická budova obdélníkového půdorysu byla ještě v devadesátých letech ve zchátralém stavu a teprve v srpnu roku 2009 započala její postupná renovace.

 

Hotel získal svůj název podle Štěpána Lotrinského, manžela Marie Terezie, který budovu nechal postavit. Původní sýpka, která sloužila ke shromažďování zásob obilí pro léta neúrody, je dnes významnou technickou památkou. I proto museli stavitelé a designéři zvažovat každé rozhodnutí a pečlivě přistupovat k jakémukoli zásahu do sýpky jako takové. Třeba pro technické zázemí hotelu byla vystavěna samostatná, do terénu zapuštěná budova, jejíž svažitá střecha dnes slouží jako sad velkopavlovických meruněk.

 

Interiér hotelu je ódou na minimalismus. Důraz na kvalitní materiály je prostoupen všemi místnostmi, jednoduché linie doplňuje pouze několik výrazných solitérů. Při vstupu do lobby vás na první pohled zaujmou velkorysé prostory tvořené honosnými barokními oblouky a dominantní osvětlení od české značky Bomma. Celý hotel je vybaven převážně atypickým nábytkem vyrobeným na míru, který dotvářejí kousky od značky Ton či světelné objekty v pokojích od společnosti Lasvit. Ty svou podobou připomínající spálené dřevo odkazují na požár, který sýpku v minulosti málem zničil.

 

Hotelovým pokojům dominuje kvalitní dřevo na podlahách i vestavěném nábytku. Vzhledem k tomu, že okna v sýpce nesplňovala dnešní parametry, ale musela být zachována, bylo speciálně z interiéru vsazeno velké okno, které opticky zvětšuje celý prostor. Celkem v Lotrinském najdete 42 pokojů včetně komfortních jednolůžek typu single. Na všech se báječně vyspíte, v hotelu totiž nešetřili na postelích pré­ miové kvality, v některých apartmá najdecte dokonce lůžka značky Hästens.

 

V barokní restauraci pod historickými klenbami můžete ochutnat kvalitní regio-nální gastronomii. Doporučujeme nechat si místo na dezert a vyzkoušet některé ze sladkostí, které vyrábí vyhlášený cukrář pocházející z Tuniska. Součástí hotelu jsou také sklepy Františka Lotrinského, kde můžete při pravidelných degustacích ochutnat pečlivě vybrané víno od místních i zahraničních vinařů. Zaměřují se tu především na ochutnávky vyšlechtěných vín z Modrých Hor.

Hotel Lotrinský je skvělým příkladem citlivé renovace historické budovy. Podařilo se tu propojit moderní technologie, důraz na pohodlí a charakteristické prvky původní sýpky. Věříme, že se hotel Lotrinský postará o to, aby se i velkopavlovický region stal centrem turistiky na jižní Moravě.

 

Prohlédněte si webové stránky týdeníku EURO.

Podobné články