Stylový zámek uprostřed divoké přírody Vysočiny

19. srpna 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Království klidu v samém srdci České republiky. Tak se tituluje Chateau Hostačov a my to můžeme jen potvrdit. Romantický zámek, který má však do okázalosti daleko, se ukrývá uprostřed lesů poblíž Kutné Hory a Čáslavi. Do současné podoby ho proměnila rodina Čechů, kteří v minulém století emigrovali do Austrálie. Po svém návratu do vlasti v 90. letech zámek odkoupili a pečlivě zrekonstruovali. Protože pan majitel je vášnivý hráč discgolfu, nenajdete v okolí zámku bohatou a ušlechtilou květinovou zahradu, nýbrž hřiště na tento neobvyklý sport. Nechybí však ani romantický rybníček a rozlehlý park.

 

Zamilovaný víkend tu můžete prožít v jednom ze sedmnácti unikátních pokojů. Každý má své vlastní téma, jiný nábytek a odlišné textilie. Všechny jsou ale vkusné a zachovávají původní ráz budovy. Interiér navrhovala manželka pana majitele a textil a čalounění zajistil Štěpán Hubík, který má na svědomí třeba i interiér zámku Jemniště. Duši jednotlivým komnatám propůjčuje originální starožitný nábytek. Ve všech pokojích najdete kvalitní sypaný čaj, a protože v zámku není wellness, v některých pokojích se můžete nechat rozmazlovat ve vlastní masážní vaně.

 

Snídaně se podává formou švédského stolu, ale pokud chcete strávit den v posteli, doručí vám ji i na pokoj. Tradiční výběr snídaňových dobrot, jako jsou vajíčka, pečivo, sýry a marmelády, doplňuje neobyčejně dobrý čaj. Nicméně pro váš pocit života na zámku doporučujeme k snídani skleničku bublinek. Kam jinam by se hodila trocha rozmařilosti?

 

Na skvělou večeři nemusíte daleko. V místní roztomile malé restauraci vaří z velké části z vlastních surovin a náš tajný tip z menu je tradiční africký dezert Malva Pudding. Není divu, že skvělé jídlo tu mají v malíku. V létě je totiž Chateau Hostačov jedním z nejoblíbenějších svatebních míst u nás, a tak se v místní kuchyni nezastaví.

 

V Hostačově vám doporučujeme prozkoumat krásy okolní přírody. Pokud vám ale nebude přát počasí, můžete se „zašít“ v bohaté knihovně, zahrát si šachy nebo kulečník, projít si obrazovou galerii na chodbě a nebo si pustit film v domácím kině.

A malý tip na závěr – až budete z Hostačova odjíždět, můžete si na památku koupit malé srdíčko stejné jako ta, která zdobí kliky zámeckých oken, a odvézt si tak kousek tohoto místa s sebou domů.

 

Prohlédněte si stránky EURA.

Podobné články