Krásu hledá doma

14. listopadu 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Pražský rodák a podnikatel Petr Kotík hledá ta nejkrásnější místa České republiky v rámci projektu Amazing places, který založil, když mu bylo 39 let. Nedávno také proběhl slavnostní večírek, na kterém byli představeni letošní vítězové každé z kategorií projektu.

 

Bavilo vás cestování, už když jste byl malý, anebo jste k němu získal vztah až v průběhu času?

Vybavuji si, že jsem jako kluk Československo vnímal jako nudnou šedou zemi, takový Mordor, z něhož se nedalo vycestovat. Tehdy mi v mé naivitě učarovalo Švýcarsko jako symbol bohatství, ve kterém jsem chtěl žít.

 

Jezdil jste v té době vůbec někam?

Můj táta, známý pražský architekt, měl pocit, že musí pořád něco vytvářet rukama. Proto s mámou na severu Čech koupili chalupu, kam jsme pak chvíli jezdili a trochu ji i předělávali, ale nikdy jsme nebyli takoví ti typičtí chalupáři.

 

Co vás vedlo k založení projektu Amazing places?

Dlouho jsem podnikal v nemovitostech a s rodinou jsme navíc vlastnili dva hotely. Já si vždy myslel, že není nic lepšího než pracovat s rodinou, ale opak je pravdou. Můj vztah s manželkou čím dál víc nabourávala kvůli společné práci krize, a bylo tedy žádoucí, abychom se kariérně začali zabývat každý něčím jiným. V té době se navíc stalo, že mi obchodní partner ukradl úspěšnou restauraci, kterou jsem vlastnil, a tak jsem se na dvanáct dní nechal zavřít do úplné tmy. Nejen proto, abych si utřídil myšlenky, ale i proto, že jsem o takovém pobytu už dlouho snil. Byl to pro mě velmi intenzivní a inspirativní zážitek, při kterém se začaly rodit základy projektu Amazing places. Tehdy jsem si navíc uvědomil, že v životě chci dělat jen věci, které mě budou doopravdy bavit, a že se nemám bát výzev a případného neúspěchu. Výhodou při zakládání Amazing places navíc bylo, že jsem pracovně velmi často cestoval, a tak jsem spoustu ubytovacích zařízení vyzkoušel na vlastní kůži.

 

Vzpomenete si na začátky projektu?

Já byl zpočátku hlavně zvědavý, jestli u nás vůbec nějaká pěkná místa máme. Věděl jsem tak maximálně o pěti, o kterých bych si dovolil říct, že jsou vážně „amazing“. A tak jsem se zkusil o nějakých dalších dozvědět skrze sociální sítě. Přineslo to doslova záplavu úžasných tipů, díky kterým jsem nová krásná místa začal objevovat, a už první týden po spuštění projektu se do něj zapojily stovky lidí. Byl to právě jejich ohromný zájem, který mě donutil o projektu přemýšlet vážněji a seriózněji. Plusem bylo i to, že jsem projekt rozjížděl v době, kdy většina těchto míst byla těšně před otevřením nebo v realizaci.

 

Podle čeho vybíráte místa, která se na seznam Amazing places dostanou? 

Všechna místa s týmem navštěvujeme a podle toho, jak se nám líbí, nebo nelíbí, je dále doporučujeme.

 

Jak jste hodnocení míst zvládal, když jste byl na projekt sám?

Nejdřív jsem byl třeba i dva tři týdny na cestách, to mě moc bavilo. Je úžasné pozorovat, jaké nádherné objekty umí lidé vystavět, třeba i za malé peníze. Své pracovní cesty si navíc užívám i proto, že skrze ně pro sebe objevuji „neprobádaná“ místa a silničky. Brzy jsme byli na projekt dva, v současné době je nás šest, ale spolupracujeme i s dalšími lidmi na poloviční úvazek a s externisty.

 

Zvládáte v šesti všechna místa navštívit?

Není možné, abychom všichni navštívili všechna místa, ale snažíme se, aby každý rok alespoň jeden z nás každé z míst uvedených na webu Amazing places navštívil.

 

Může se stát, že nějaké místo ze seznamu Amazing places zmizí?

Je to možné, třeba když se místo uzavře. My se vždy snažíme o celoroční spolupráci, ale může se stát, že už s námi někdo nechce dál spolupracovat, což se přihodilo zatím jen dvakrát. Navíc čím dál častěji využíváme právo se s místem, i když třeba jen dočasně, rozloučit. K tomu dochází v momentě, kdy se nám zdá, že místo kvalitou služeb už neodpovídá standardu, který vyžadujeme. V každé kategorii máme maximálně padesát míst, a je tedy logické a žádoucí, aby se místa každoročně z deseti až dvaceti procent obměnila.

 

Na čem teď v rámci projektu pracujete?

Do konce roku bychom projekt rádi rozšířili o místa na Slovensku a v dohledné době i o ta v Německu a Rakousku, časem snad i v Polsku. Budeme tak muset předělat celý koncept i webové stránky projektu.

 


 

Magazín TIME & TRAVEL kromě rozhovoru s Petrem dal prostor také těm nejkouzelnějším místům roku 2019. Tady si je můžeme připomenout.

 

ABSOLUTNÍ VÍTĚZ 2019

Hra pouze pro dva

 

Není divu, že absolutním vítězem Amazing places 2019 se stal hotel Anybody, situovaný v samotném centru Brna, jenž kombinuje historickou barokní zástavbu s moderním vybavením. Nocležníkům totiž nabízí zcela neotřelý zážitek, který sahá daleko za hranice pohostinnosti. Hosty ubytovává pouze po dvou a tam, kde by člověk očekával recepci, najde pouze digitální kiosek s nonstop telefonní linkou, skrze niž lze řešit jakýkoliv zádrhel. Pokoje jsou pojaty velmi nekonvenčně, jejich vzhled i názvy totiž inspirovaly kultovní filmy. V „Casinu Fatale“ nebo „Noci na scéně“ lze nejen bydlet, kromě toho si tu hosté mohou zahrát hru v duchu daného filmu a nekonečně se bavit u plnění různých úkolů, kterými každý pokoj oplývá. Koho by jen přeci pobyt v nekonvenčním pokoji s kontinentální postelí omrzel, může zavítat do bistra Elsner, baru s vodními dýmkami Slast nebo se nechat unášet krásami a vyhlášenými podniky historické části jihomoravské metropole.

 

KOUZELNÁ NOVINKA

Uprostřed „divočiny“

 

Jedním z nejnovějších přírůstků v portfoliu Amazing places je Kouzelná Samota na Benešovsku. Místní atmosféra okouzlí nejen toho, kdo si chce vychutnat chvíli klidu a pohody, ale i účastníky rodinné oslavy či komornějšího teambuildingu. Zrekonstruovaný objekt pro maximálně dvanáct osob je, jak název napovídá, obklopen širými poli, a dočasné návštěvníky tak nebude absolutně nic a nikdo vyrušovat. V obytné budově se nachází pět ložnic a tři koupelny. Tu s někdejší stodolou, nyní sloužící jako relaxační část o dvou patrech, spojuje zimní zahrada. V přízemí stodoly hosté najdou kuchyň, jídelnu, dvě obývací části a knihovnu. V prvním patře se pak mohou uvelebit u televize.

 

VÍTĚZ KATEGORIE HOTELY

Úcta k tradici, chvála moderny

 

Prvním ze tří letošních vítězů kategorie Hotely je zrekonstruovaný renesanční zámecký komplex v Dolních Břežanech, jehož pokoje jsou nabité nejen moderními technologiemi, ale i designem. Všech čtyřicet dvoulůžkových pokojů je vyvedeno v krémových barvách a každý z nich disponuje postelí s luxusními matracemi i zatemňujícími závěsy. Kromě pokojů se lze ubytovat v arcibiskupském či svatebním apartmá, která skýtají skvostný výhled na místní zahradu a mají vanu umístěnou přímo uprostřed místnosti. Lobby bar vyzývá k ochutnání drinku, restaurace zase k vyzkoušení pokrmů inspirovaných Francií – Chateau Clara Futura je zkrátka ideálním místem pro pořádání nejrůznějších akcí.

 

Když tančí Ginger a Fred

 

Nejspíš neexistuje nikdo, v kom by pražský Tančící dům, někdy také zvaný Ginger and Fred podle známého tanečního páru, nevyvolal emoce. Moderní budova plná dynamiky a pohybu, jež byla dokončena roku 1996, dokonce získala nejvyšší ocenění za design amerického časopisu Time a dodnes turisty láká nejen svým charakteristickým tvarem, ale i umístěním nedaleko břehu Vltavy. Ubytování v Dancing House Hotelu je možné v některém z jednadvaceti pokojů či v jednom z luxusních apartmánů. Ve všech pokojích můžete odpočívat na pohodlných postelích a uvařit si kávu v kávovaru značky Nespresso, zapnout klimatizaci a po sprše v koupelně pohodlně stanout na vyhřívané podlaze. Střechu Tančícího domu zabírá terasa s panoramatickým 360stupňovým výhledem na centrum Prahy a na své si určitě přijde i ten, kdo zavítá do restaurace v sedmém patře. Její interiér je hojně dekorován moderním uměním a na stoly se servírují neodolatelné lahůdky mezinárodní kuchyně. Jestli vám to ale nestačí, nechte si svůj program a zážitky na míru naplánovat od hotelového personálu.

 

Skoro jako u maminky

 

Kategorii uzavírá poděbradský Mamma‘s Boutique Hotel, stojící na tamější lázeňské kolonádě. Jeho stylové pokoje disponují nejen prostornou a pohodlnou luxusní postelí, ale i koupelnou vybavenou sprchovým koutem či vanou. V místní wellness zóně lze absolvovat rozličné masáže, finskou saunu, fyzioterapii i lymfatickou terapii. Hladové hosty bez výjimky uspokojí středomořsky laděná restaurace La Mamma Cucina a vyznavači aktivního odpočinku mají možnost vypůjčit si kolo nebo hole na nordic walking, navštívit nedaleké osmnáctijamkové golfové hřiště či se kochat okolní krajinou přímo z koňského hřbetu bez ohledu na to, zda jsou zkušenými jezdci, anebo úplnými začátečníky.

 

VÍTĚZOVÉ KATEGORIE UPPER CLASS

Luhačovický ráj na zemi

 

Kategorii Upper Class letošního výběru těch nejkouzelnějších míst Amazing places otevírá Augustiniánský dům, ležící v Pražské čtvrti lázeňského města Luhačovice. Hotel byl nedávno zrekonstruován, ale už v minulosti do něj jezdili čerpat inspiraci mnozí umělci, včetně hudebního skladatele Leoše Janáčka, jemuž se tu líbilo natolik, že se zde ubytoval celkem dvanáctkrát. Všech dvacet tři pokojů různých kategorií je vybaveno klimatizací, tabletem a televizí, ale k mání jsou i dva prostorné apartmány. Vzhledem k tomu, že se Augustiniánský dům nachází v lázeňském městě, nabízí široké spektrum ozdravných procedur, od masáží přes zábaly až po rituály. Kromě toho lze mysl uvolnit v zahradě šesti smyslů nebo při lekci jógy. Gurmety, kteří hledají trochu jiný druh potěšení, do útrob místní vyhlášené restaurace bezpochyby přivábí vybrané menu à la carte anebo některá z pořádaných gurmet akcí.

 

Dokonalost hodná šlechtice

 

Ekologický luxusní hotel Chateau Mcely je přehlídkou toho nejlepšího, co může pobyt na citlivě přestavěném zámku nabídnout. Všechny do detailu „vyladěné“ pokoje a apartmány s výhledem do okolního anglického parku mají osobitý charakter i jméno: ty v prvním patře nesou názvy kontinentů, zatímco ty ve druhém poschodí uvádějí nocležníky do rozličných dimenzí toku času. Pokud si ale chcete dopřát vskutku exkluzivní pobyt, rezervujte si prezidentské apartmá Agape, a chcete-li si užít chvíli pohody při masáži, v sauně, vířivce nebo v biotopickém jezírku, pak navštivte zdejší bylinné lázně. Vskutku originální zážitek zaručí „signature“ maková hypnóza i zámecká restaurace Piano Nobile s barem v zimní zahradě. Nedaleko komplexu je i les, kam míří nadšení houbaři a cyklisté.

 

Špičkový relax, nedotčená příroda

 

Historie zámku Chateau Herálec, jenž je národní kulturní památkou, přesahuje čtyři století. Hosté zde mohou přistát s helikoptérou a ubytovat se v jednom z pokojů, jejichž stěny zdobí zvětšené repliky obrazů starých mistrů a nechybí v nich ani mísa s ovocem nebo vybavení na cvičení. K odpočinku se návštěvníci mohou uchýlit do místního wellnessu s bazénem, vířivkou a saunou i anglického zámeckého parku z 18. století, ve kterém žije přes čtyřicet druhů ptáků. Hráči golfu nejspíš otestují zdejší golfový simulátor a automobiloví nadšenci si pronajmou kabriolet Mercedes-Benz E-Class. Pokud ale od svého pobytu očekáváte adrenalinovější zážitky, není pro zámecký personál žádný problém zajistit let balonem anebo vrtulníkem.

 

VÍTĚZ KATEGORIE BOUTIQUE HOTELY

Minimalismus a středověk 

 

Obdivovatelé historismu jistě zajásají při pobytu v Miss Sophie‘s v Olomouci, ve druhé pobočce stejnojmenného pražského hotelu. Oloumoucký hotel o osmi prostorných pokojích je rekonstruovanou zástavbou ze 13. století, jejíž duch se zde hravě mísí s akcenty moderní stylové umírněnosti. Každý z pokojů disponuje kuchyňským koutkem i prostornou koupelnou, kde podlahy zdobí středověké kachlíky. Komu by ale byl obyčejný pokoj málo, může se ubytovat v pokoji rodinném, který má i malou verandu, anebo v podkroví, kde ho ke spánku ukolébá pohled skrze okno přímo na hvězdné nebe. K odpočinku je zde určena zahrádka ve vnitrobloku, kde najdete i houpací síť, vhodnou k nerušenému čtení oblíbené knihy. V samotném přízemí hotelu je pak situováno Sophie‘s Café, v němž se podává nejen voňavá káva plné chuti, ale i domácí pečivo, dezerty, snídaně a brunch až dojedenácti dopoledne. Hotel je ideální pro každého, kdo si chce užít romatický víkend ve dvou, anebo pořádnou jízdu s přáteli ve městě, jež překvapí nejen památkami, ale také úžasnou gastronomií.

 

Krkonošský chalet

 

Už není třeba cestovat do prémiových alpských chaletů, když stejně nezapomenutelný zážitek nabízejí i Krkonoše. Tam ve vsi Horní Malá Úpa, 1 050 metrů nad mořem, stojí chata Hradečanka, jež je místní třetí nejstarší stavbou a i po rekonstrukci nese její exteriér typické prvky krkonošské architektury. Interiér pak kromě dřevěného masivu dekorují kožešiny a luxusní nábytek. K pobytu láká hned deset pokojů a dva apartmány v podkroví, jeden z nich má dokonce i krb. Kromě zdejšího wellnessu se doporučuje zavítat rovněž do vinného sklípku a hotelové restaurace, v níž se vaří poctivá italská kuchyně.

 

Vůně dřeva a zeleně

 

Mezi plůtky je dalším z vítězných míst v kategorii boutique hotelů a jeho služeb mohou kliduchtiví cestovatelé a milovníci golfu využít, pokud zamíří do vsi Čeladná na Beskydsku. Hotel v podobě venkovského domu skýtá čtyři různě velké moderní pokoje zařízené v severském stylu, jež jsou určeny především těm, kdo si chtějí odpočinout, a tak v nich žádný z hostů nenajde televizi, která by ho odváděla od naprosté a ničím nerušené pohody. K objektu náleží i prostorná zahrada se stodolou a soukromou knihovnou i přírodním bazénem. Co se týče snídaní, je jen na ubytovaných, kdy se rozhodnou najíst, stejně jako je v jejich režii čas, který zde tráví. Golfisté patrně navštíví některý z nedalekých golfových resortů, zatímco cyklisté a vášniví chodci budou objevovat zdejší stezky vedoucí voňavými loukami a lesy.

 

VÍTĚZ KATEGORIE SPA & WELLNESS

Masáže a sauna

 

Zasazen do beskydského údolí s pohádkovým výhledem na okolí, nabízí Endemit Boutique Hotel & Spa hned 36 pokojů včetně čtyř apartmánů. Dva z nich disponují i prostornou terasou a privátní saunou, nicméně žádný host tohoto kouzelného místa by neměl opomenout návštěvu hotelové relaxační zóny. V ní si může zaplavat v bazénu, využít jednu z pěti saun, anebo na vlastní kůži zažít uklidňující tibetskou masáž.

 

Báječný ráj pivařů

 

Jen 25 kilometrů od Brna si pivní nadšenci mohou užít svého oblíbeného moku dosyta. V městysu Černá Hora se přímo nabízí návštěva pivních lázní anebo exkurze do pivovaru, zatímco pobýváte v hotelu či penzionu Hotelu Sladovna. Ten disponuje dvou až šestilůžkovými pokoji i apartmá Sladovna, v němž je přímo v ložnici umístěna masážní vana. Ubytovaní mohou navíc využít i služby místního wellness centra, kde na ně čeká bazén, whirlpool i saunový svět, vyzývající k vyzkoušení finské, bio aroma nebo parní solné sauny, ale i tepidária a Kneippova chodníku. Večery lze strávit v restauraci, šenku, případně hrou bowlingu. Pokud chcete vyrazit na výlet, v okolí je hned několik lokalit k navštívení, od Moravského krasu přes zámky Rájec nad Svitavou a Letovice až po westernové městečko.

 

Nebývalá péče

 

Posledním hotelem ve výčtu nejkouzelnějších českých míst je designový Prezident Luxury Spa & Wellness Hotel, nejmladší ubytovací zařízení Karlových Varů, jež nabízí pobyt v prostorných pokojích ve čtyřech kategoriích. Všechny jsou vybaveny zdravotními matracemi, většina z nich má malý balkonek, některé dokonce i vířivku a klimatizaci. V místní wellness zóně vyzkoušíte různé sauny i kryté bazény, z nichž jeden obsahuje vodu s koncentrací soli Mrtvého moře.

 

Na celý článek se můžete podívat zde.

Podobné články