Víno, nebo koňak?

8. dubna 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Když se řekne vinná réva, všichni si představí výrobu vína. O víně bychom mohli psát celé slohy, ale málokomu dojde, že vinná réva je jednou z hlavních surovin pro nejznámější typ brandy - koňak. A jelikož doposud v České republice žádné místo specializované na koňak nebylo, rozhodli se majitelé domku ve Valticích vybudovat penzion, kde najdete jak koňakovou galerii, tak širokou nabídku těch nejlepších moravských vín.

 

Přivítání v penzionu je doplněno welcome drinkem v podobě sklenky růžového vína z místní produkce, se kterou je seznámení se všemi prostory a informacemi o penzionu ještě mnohem příjemnější a poté se už můžete “zabydlet” ve Vámi vybraném pokoji. V nabídce penzionu si můžete vybrat z několika typů pokojů, protože v HARDY najdete jak standardní dojlůžkový pokoj, tak i dvoulůžka typu Royal, která uspokojí potřeby i toho nejnáročnějšího hosta. V případě, že necestujete jenom ve dvou, k dispozici jsou Vám i prostorné třílůžkové pokoje, popřípadě jeden čtyřlůžkový, který je velmi oblíbený pro rodiny s dětmi, kde mají rodiče i děti soukromí ve dvou oddělených ložnicích.  Ať už si vyberete jakýkoliv pokoj, ručíme Vám, že ve všech se vyspíte dorůžova. Ráno Vás naopak skvěle probere sprcha v mimořádně prostorném skleněném sprchovém koutě.

 

Po aklimatizaci se nechte majiteli provést po penzionu, určitě musíte vidět koňakovou galerii. Najdete v ní koňaky s označením VS - very special (koňaky zrající v sudu nejméně dva roky), kterým majitelé trefně přezdívají „velmi sofistikovaně“.  Ochutnat můžete i koňaky VSOP, zrajíci v dubových sudech minimálně čtyři roky, anebo ty úplně nejstarší, minimálně 10 let zrajíci s označením XO. Jedním takovým je například chlouba celého penzionu. Takže se pohodlně usaďte do koženych křesílek v galerii, nalijte si sklenku a nechte se poučit o výrobě tohoto nápoje.

 

Koňak není jediné pití, které penzion Hardy nabízí. Vstupte do Třinácté komnaty a objevte hotový ráj na zemi. Kromě široké nabídky vína můžete vybírat i z prosecca. Jak říkají sami majitelé, „zaperlete s přáteli na terase“. A když Vám náhodou po sklence vyhládne, rádi Vám v penzionu připraví pohoštění z místních specialit, které Třináctá komnata nabízí. Když už jsme u jídla, v ceně ubytování je bohatá snídaně. Dopřát si tak po ránu můžete slanou snídani v podobě vajíček, čerstvého pečiva, širokého výběru sýrů a uzenin, uzeného lososa nebo třeba výborné domácí paštiky. Pokud jste přiznivci sladkých snídaní, můžete se těšit na palačinky, buchty a domácí marmelády. Zaručujeme Vám, že Vám zachutnají natolik, že si jich pár odvezete domů, tak jako my. V ceně ubytování je Vám po celý den k dispozici ve společných prostorech i kávovar Nespresso, u kterého vždy najdete  i nějakou tu upečenou domácí sladkost. Dejte si kávu s domácí bábovkou nebo když budete mít štěstí jako my - vanilkovými rohlíčky, které se jen rozplývají na jazyku. 

Pokud chcete být na dovolené alespoň trochu aktivní, vyražte poznávat krajinu jižní Moravy. Na zámek Valtice to je pár minut pěšky, kromě jeho prohlídky nevynechejte ani barokní kapli Nanebevzetí Panny Marie, která rozhodně stojí za pozornost. V penzionu Vám rádi půjčí vedle jízdních kol i koloběžky, tak stoupněte na ně a projeďte se po okolí. Nejlepším zakončením dne Vám bude posezení na terase, sklenka vína - nebo koňaku - a rozjímání nad dokonalým klidem, který zde panuje.

 

 Celý článek najdete zde.

Podobné články