Zimní radovánky na českých horách

22. listopadu 2018
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Hotel Savoy Špindlerův Mlýn

V samém srdci Krkonoš se rozprostírá městečko Špindlerův Mlýn. Přibližně tisícovku místních obyvatel každoročně zejména v zimních měsících několikanásobně převýší turisté bažící po lyžování. Jako výchozí bod pro zimní radovánky v nejvyšších českých horách můžete zvolit Hotel Savoy, který se nachází v centru města. Nabízí ubytování v prostorných pokojích, z nichž každý díky výzdobě vypráví příběh hollywoodských hvězd. Lyžaři ocení možnost testování lyží ZAI, nejdražších lyží světa. Něco málo přes jeden kilometr je od hotelu vzdáleno jedno z nejlepších lyžařských středisek u nás – Skiareál Špindlerův Mlýn, jehož je Audi již několik let partnerem. Také letos je skiareál českým „Home of quattro“. Po lyžování se můžete občerstvit v Audi Baru nebo zrelaxovat v hotelovém Spa. Rodiny s dětmi si mohou mezi lyžováním užít chvilky zábavy v nedalekém aquaparku.

 

Chata Hradečanka

Chata Hradečanka v Malé Úpě na česko-polském pomezí láká návštěvníky na pizzu od michelinského kuchaře. „Stačí mrknout na Alessandra, našeho kuchaře přímo z Parmy, a už se vám na stůl nese ta nejkřupavější a zaručeně nejitalštější pizza v Krkonoších. Jak se peče, můžete sledovat na vlastní oči, pec je přímo součástí restaurace,“ láká k návštěvě usměvavá majitelka. Hradečanka je ideální pro lyžaře, leží totiž přímo pod sjezdovkou. Po jízdě se můžete posadit do proskleného moderního Skibaru a sledovat dění na sjezdovce s hřejivým svařákem v ruce. Chata je rozhodně dobrou základnou také pro pěší turisty, kteří se ve sněžnicích mohou vydat na nedalekou Sněžku. Pro milovníky adrenalinu je dobré sledovat stránky putovního Mezinárodního festivalu outdoorových filmů, zda se opět nebude konat v Malé Úpě. Co by kamenem dohodil je pak Skiareál Malá Úpa, který nabízí komornější lyžování než velké areály.

 

Residence Buffalo

Luxusně vybavenou chatu Buffalo s domácím přístupem najdete nad údolím u Labské přehrady. Cítit se tu budete jako doma. Prémiové ubytování totiž vzniklo citlivou přestavbou tradiční krkonošské horské chaty. „Zažijte Alpy v srdci Krkonoš, kde se snoubí vůně dřeva s vůní čerstvě upečených buchet,“ láká hosty manažer chaty David Farník. Parkoviště je sice pod chatou, ale toho, že se s bagáží budete muset tahat, se vůbec nemusíte bát. Prvním zážitkem totiž je, že pro vás personál přijede čtyřkolkou nebo na sněžném skútru. Buffalo láká na privátní sjezdovku bez potřeby skipasu, která uspokojí nejen náročné či začínající lyžaře. Ti mohou využít služeb nedaleké lyžařské školy Majasport. Pro ty, kteří chtějí víc, je pak šest minut autem vzdálen Skiareál Špindlerův Mlýn, české „Home of quattro“. Po lyžování se můžete zrelaxovat například ve venkovní vířivce s výhledem na horské štíty.

 

Hotel Olympie

Vraťme se zpátky do domácího nejnavštěvovanějšího lyžařského centra, do Špindlerova Mlýna. Další možnou základnou pro vaše lyžařské dobrodružství může být tříhvězdičkový Hotel Olympie v malebném údolí Svatého Petra. Hotel se nachází ve výšce 500 m n. m. a ať už z útulných pokojů, či z wellness nabízí úchvatné výhledy. V blízkém okolí je hned několik sjezdovek a do Skiareálu Špindlerův Mlýn je to co by kamenem dohodil. V bezprostřední blízkosti hotelu si můžete vyzkoušet snowtubing. Romanticky založení návštěvníci si mohou objednat jízdu na saních tažených koňmi. Adrenalin vyhledávajícím jedincům se pak nabízí možnosti jako jízda na sněžných skútrech, zimní paragliding či ice climbing. Děti i hraví dospěláci si zase dosyta užijí na čtyři kilometry dlouhé sáňkařské dráze. V hotelu se až do poloviny prosince připravují na zimní sezonu. Po rekonstrukci bude otevřen 14. prosince.

 

Apartmány AP19

Až donedávna byly Krušné hory tak trochu opomíjenou Popelkou. To už sice dávno neplatí, přesto jsou stále ještě masovou turistikou nepolíbené. A kde v Rudohoří – jak se Krušným horám také říkalo – rozbít základní tábor? Velmi příjemné a pohodlné ubytování nabízí Apartmány AP19 v Merklíně-Pstruží. Pro lyžaře ideální, neboť necelý kilometr je vzdáleno středisko Plešivec. A jen dvacet minut autem je to do Ski areálu Nad Kostelem u Nových Hamrů. A protože 130 km horské pásmo Krušných hor je přirozenou hranicí s Německem, tak za lyžováním můžete vyrazit také do středisek Skiarena Eibenstock nebo Ski Club Carlsfeld e. V., kam dojedete za čtyřicet minut autem. Apartmány AP19 vznikly po renovaci domu z 19. století. Splňují nízkoenergetické standardy, za což byla stavba oceněna Ministerstvem pro místní rozvoj ČR v rámci Českého energetického a ekologického projektu 2016. Ubytování tu nabízejí v šesti apartmánech pro dvě až šest osob. A chystá se sedmý.

 

Prezidentská chata

Před devadesáti lety pod hřebenem Královky v Jizerských horách započala stavba spolkového domu Přátel přírody. O rok později byl dům otevřen veřejnosti, které ale sloužil pouhých deset let. V roce 1939 jej vyvlastnili nacisté a pro veřejnost byl dlouhých 52 let uzavřen. V roce 1956 přešla chata pod správu Kanceláře prezidenta republiky a od té doby fungovala jako rekreační zařízení pro zaměstnance Pražského hradu. Jméno chaty vybízí k představám, kteří prezidenti zde trávili volný čas. Jeden jediný. Ludvík Svoboda, který byl prezidentem v letech 1968 až 1975. Při rekonstrukci se noví majitelé snažili zachovat co nejvíce z původního rázu a přitom nabídnout současný komfort. Chata poslouží jako základna pro návštěvníky nedalekého ski areálu Bedřichov. Ve vzdálenosti asi kilometr se nachází jedna z nejznámějších kamenných rozhleden v Jizerských horách. Rozhledna Královka stojí na hoře Nekras.

 

Rezidence Kovárna

Naše putování po českých horách zakončíme v malebném horském městečku Pec pod Sněžkou, o kterém už byla řeč. Příznivci lyžování či snowboardingu mají jasnou volbu. Největší český SkiResort Černá hora – Pec patří k nejlépe vybaveným v ČR: nabízí 6 lanovek, 33 km sjezdových tratí a 33 lyžařských vleků na společnou jízdenku. Základnou pro pobyt mohou být moderně vybavené apartmány Rezidence Kovárna v centru města. Z ložnic apartmánů je vstup na dřevěnou terasu, kde umocníte svůj pobyt na čerstvém horském vzduchu. Apartmány jsou moderně zařízeny nábytkem z masívního dřeva a nabízejí nádherný výhled na přehradu. V Peci se rozhodně neztratí ani začínající lyžaři. Ve městě působí řada lyžařských škol a půjčoven, stačí si jen vybrat a vyrazit na svah.


Celý článek vyšel v AUDI MAGAZÍNU zde.

Podobné články