Kam musíte vzít své nové kolo

13. July 2020
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Přesto, že jsme si na jízdu ve Volvu zvykli až překvapivě rychle, v létě pravidelně auto měníme za kolo. Komu by se chtělo ve třicetistupňových vedrech stát při cestě do práce v koloně, když si můžete před barákem půjčit bikesharing a za pár minut předjet celou zácpu, a do práce se dostat ještě před příchodem šéfa. Nejen, že si tak naženete plusové body za včasné příchody, ale uděláte něco pro své zdraví. Víte, jak budete mít vymakaný nohy? To se teď obzvlášť hodí, když je všichni vystavujeme na odiv. 

 

Abyste si ale zase nemysleli, že jsme jen pražští, respektive občasní cyklisté, když to počasí dovolí, vyrážíme napříč republikou. Náš profi expert Jirka, který brázdí Česko a dokumentuje to na našem profilu Amazing Places na kole pro vás vytipoval tři trasy různých úrovní, kam můžete vzít své nové kolo na rande.   

 

Jeseníky na elektrokole

Jeseníky nejsou pro žádný béčka, ale pro zdatný cyklisty. Málokdo si na ně troufne na obyčejném kole. Elektrokolo zaručí to, že místo ujetých třiceti kilometrů zvládnete klidně dvojnásobek. V Hynčicích pod Sušinou v Kolovně si klidně jedno takové můžete půjčit. Spolu s kolem a helmou vás vybaví i trasou, kterou vám připraví na tělo. Vedle půjčovny kol je součástí Kolovny bistro, tréninkové centrum a útulný penzion, kde se můžete ubytovat. A kam vyrazit na výlet? 

 

Z Kolovny vyrazte malým stoupákem směr Chata návrší. Pokračujte přes Kladské sedlo na polských hranicích, odkud následuje krátké, ale lehce technicky náročné stoupání na Kunčickou horu. Jeďte přes Růžovou boudu až na chatu Paprsek, kde si dejte oběd. O jejich borůvkových knedlících se vám bude zdát ještě dlouho. Pokračujete na Císařskou boudu a dlouhým sjezdem se dostanete do Ostružné, kde po cestě minete Theresian Apartment, kde se při další návštěvě Jeseníků můžete ubytovat v jednom ze šesti apartmánů. Pokud si troufnete, za Petříkovem následuje krásný single trail, odkud se pak po zelené dostanete ze Starého Města až do Hynčic, zpět do penzionu Kolovna.

 

Mělnicko levou zadní

Do Středních Čech se nemusíte bát ani vy, kteří nenajezdíte týdně stovky kilometrů. Kopce tu takřka nenajdete, tak to v klidu zvládnete i na obyčejném kole. Vyrazte do penzionu Na Kmíně, přestavěného z bývalého statku. Po cyklo výletu si tu můžete střihnout na zahradě ještě jógu a dopřát si dobroty v bistru. Mimochodem, připravují tu i výbornou domácí zmrzlinu, tak zkuste kopeček.

 

Na kole vyrazte z penzionu podél Labe směr Mlékojedy, přes Lobkovice do Předboje. Jste-li vášnivý golfisté, vedle kouzelného místa Yard resort je šestijamkové hřiště. Přes Panenské Břežany a Vodochody dojedete k Vltavě, kde se napojíte na cyklostezku 7,EV7,Vltavská, která vás povede do Nelahozevse. Když už tu budete, navštivte místní zámek. Věděli jste, že ho mají ve správě Lobkowiczové? Ty vedle zámku provozují na faře ubytování v soukromí pro 10 osob. Vyrazte na prohlídku zámku nebo si uspořádejte v zahradě piknik. Po "kulturní přestávce" pokračujte po stejné trase kolem zámku Veltrusy až do Obříství, zpět do penzionu Na Kmíně. 

 

Putování za vínem po Jižní Moravě

Morava je krajem vína, hojnosti, domácí pálenky, ale i cyklistiky. Neznáme snad větší shromaždiště cyklistů, než právě na jihu Moravy. Vezměte své kolo po D1 a ubytujte se ve Velkých Pavlovicích, v jednom z nejluxusnějších hotelů, které tu můžete navštívit. Hotel Lotrinský spolu s přepychovým ubytováním nabízí jedinečný gastronomický zážitek a možnost degustace vyšlechtěných vín Modrých hor v barokních sklepích vévody Lotrinského. Tu si však dejte až po výletě, teď hurá do sedel. 

 

Vezměte to po trase Moravská vinná a následně po Modrohorské do Němčiček kolem penzionu K Babičce. Pokud tu potkáte majitele, zastavte se za nimi na skleničku. Vládne tu klid a pohoda přesně jako u babičky. Pokračujte dál přes Hustopeče do Popic do Vinařství Gotberg. Skvělý tip na degustaci třeba na firemní akci. Jakmile vyjedete z vinařství, přijde to nejlepší! Přejezd přes vodní nádrž Nové Mlýny patří k těm nejkrásnějším výhledům, které můžete na Moravě zažít. Slezte z kola a v klidu přejděte most pěšky. V Dolních Věstonicích odbočte doleva na stezku mikulovská přes Pavlov kolem archeologického parku a zpět do Hotelu Lotrinský.

Tak co, kam vezmete na výlet své kolo?

Similar articles