Noblesní zážitek

19. March 2019
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

O ŽIVOTĚ NA ZÁMKU UŽ NENÍ TŘEBA JEN SNÍT, STAČÍ STRÁVIT PÁR DNÍ V NĚKTERÉM Z HOTELŮ, KTERÉ V MINULOSTI SLOUŽILY ARISTOKRACII. KAŽDÝ HOST SE BUDE RÁZEM CÍTIT JAKO ŠLECHTIC!

Možná že princ s princeznou spolu byli šťastní až do smrti, ale celý život strávili pouze na jednom zámku. Vy si můžete dopřát pobyt ve vysokém stylu hned na sedmi historických místech České republiky, kde se ladně prolínají dávné časy s 21. stoletím. Něco takového si nemůže nechat ujít žádný zkušený cestovatel, který se za zážitky nutně nepotřebuje hnát do zahraničí.

Jen necelou hodinu od Prahy najdou ti, kdo baží po vznešeném prostředí, vše, co hledají. Zámek Ratměřice obklopuje devítihektarový park s „mamutími stromy“, sekvojovci obrovskými. Pompézní atmosféru navozují všudypřítomné křišťálové lustry i zakázkově vyráběný nábytek. Osvěžení skýtá zdejší biobazén, zatímco sportovci se zapotí na multifunkčním hřišti s pavilonem a vlastním barem a po námaze určitě uvítají návštěvu restaurace Sequoia. Tam vaří šéfkuchař Pavol Pavlík, se kterým jsme měli tu čest popovídat si o jeho názoru na gastronomické trendy v gurmet článku tohoto čísla.

 

O něco dále od Prahy než Zámek Ratměřice se rozprostírá Chateau Herálec, kde je možné přistát s helikoptérou. Zámek disponuje knihovnou, hvězdárnou a pánským i dámským salonkem. Chateau Herálec je zasazen do parku anglického typu, v němž lze spatřit na čtyřicet druhů ptáků. V místním spa čeká na hosty krytý bazén se starobylým klenutým stropem a labužníci si mohou dopřát gurmánskou českou a mezinárodní kuchyni v zámecké restauraci.

 

Zámek Liblice byste našli jen kousek od Mělníka a určitě vás ohromí. Je totiž výrazným představitelem architektury z dob vrcholného baroka, navrženým italským architektem Giovannim Battistou Alliprandim v roce 1699. V roce 2007 prošel zámek rozsáhlou rekonstrukcí a nyní je v něm k navštívení i wellness centrum a vinotéka. Kromě moderních pokojů v okolních budovách se lze ubytovat i v historických pokojích přímo na zámku. Zdejší restaurace klade důraz na původ surovin, a tak je tu k mání zvěřina z Hostína, pstruzi z Byšic i pivo z Lobče. 

 

Panství Dlouhá Lhota leží nedaleko Příbrami a také nabízí možnost ubytování čtyřnohých přátel. Bydlení s historickou atmosférou je k dispozici přímo v budově zámku, ale ti, kteří upřednostňují moderní prostředí, mohou zvolit pobyt v Konírně. Tam se nachází i restaurace a ve vinném sklípku v podzemních prostorách zámku lze posedět a dlouhé hodiny degustovat. Ve spa je možné odpočívat hned v několika saunách: finské, bylinkovéa turecké, nicméně je zde i vířivka a aktivní jedinci mohou využít krytý bazén s protiproudem nebo posilovnu.


Kdo si rád odpočine od televize, měl by navštívit Chateau Hostačov, zámek na Vysočině, od Prahy vzdálený asi hodinu a půl. Zdejší pokoje jsou vybaveny originálním nábytkem a místní historický sál skýtá možnost zahrát si šachy nebo kulečník. Na menu hostačovské restaurace se mísí česká kuchyně s chutěmi kolonií a dominií někdejšího britského impéria.

 

Dolní Břežany se mohou pyšnit tím, že v nich stojí Chateau Clara Futura, designový hotel, kde historie a moderna tvoří jeden sourodý celek. Láká někoho ranní hodina jógy v parku anebo snad piknik na kostkované dece? I to je na zámku možné a výlet si sem určitě rádi udělají i gurmeti, bažící po francouzsky laděných pokrmech šéfkuchaře Michal Keštefrana, jenž sbíral zkušenosti v restauraci Le Grill pražského hotelu The Grand Mark Prague.

 

Nejdále od Prahy, v blízkosti města Šumperk, se rozprostírá Zámecký resort Sobotín. Zde slouží k ubytování hned několik budov: samotný rekonstruovaný zámek, Hotel Klein, Hotel Josef, Wellness & spa hotel Sidonie a apartmány pivovaru Albert. Masážní techniky ve spa, jež je největší na Moravě, vycházejí z historie jesenického kraje, ale lze tu vyzkoušet i lázně hammam nebo se projít po vodoléčebném Kneippově chodníku.

 

Celý článek si můžete přečíst zde.

Similar articles