AKTIVNĚ PO ČESKU

22. října 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

KRKONOŠE

V horách nikdy nevíte, co vás potká. Počasí se tam mění rychlostí blesku, proto je dobré být vždy připravený na různé nepředvídané situace. Ráno může svítit slunko a v jedenáct se nebe promění v pekelnou koláž šedočerných mraků, ze kterých padají doslova trakaře. Zejména na podzim lítají teploty mezi dnem a nocí jako kulomet a sněhové vločky vás mo- hou přepadnout téměř kdykoli. Takže počítejte i s variantou, že si na víkend sice vezmete kolo, ale nakonec budete shá- nět půjčovnu s běžkami. Nicméně, ať už se vydáte pěšky, na kole či na běžkách, rozhodně to bude stát za to, protože horské výhledy i krajina KRNAPu jsou zkrátka unikátní.

DOPORUČENÁ CYKLOTRASA:
78 km silnička/trek // 59 km MTB 

Erlebachova bouda – Bouda U Bílého Labe – Špindlerův Mlýn – Hromovka – Přední Planina – Strážné – Výrovka – Pec pod Sněžkou – Spálený Mlýn – Dolní Malá Úpa – Chata Hradečanka

Od Erlebachovy boudy sjedete po cyklostezce K15 k rozcestí u Dívčí lávky, kde se napojíte na trasu K16 podél údolí Bílého Labe, po které pojedete asfaltovou cestou až k Boudě U Bílého Labe. Od té se vrátíte po dřevařské cestě do Špindlerova Mlýna, kde po trase K1A začnete vytrvale stoupat až k chatě Výrovka. Na rozcestí odbočíte a po zelené sjedete do Pece pod Sněžkou. Tam se opět napojíte na trasu K1A, po které přes Spálený Mlýn dojedete až k Chatě Hradečanka. Tam si dopřejte zasloužený oběd či večeři a zajděte si třeba také na pivo do vedlejšího vyhlášeného minipivovaru Trautenberk. Pokud budete pokračovat v cestě zpět na Erlebachovu boudu, pak je to nejrychlejší přes polské území. Ale raději si užijte zaslouženou relaxaci a vinný sklep na Hradečance a vydejte se zpátky až ráno po snídani.

ATRAKTIVNÍ UBYTOVÁNÍ A ZASTÁVKY NA OBČERSTVENÍ:

1| 

2| 

3| 

4| 

 5| Erlebachova bouda | Pivovar Trautenberk

 

JIŽNÍ MORAVA

Kraj plný romantických vinic a rozmanitých cyklotras. Moravská vinná stez- ka protíná všechny čtyři vinařské podoblasti Jižní Moravy. Dle toho, kde se zrovna ubytujete a jak náročný byl předchozí večer ve sklepě, můžete zvolit start a délku cyklotrasy. Terén není náročný, zato nesmírně provokativní, pokud patříte k milovníkům vína a tradičních moravských delikates. Poslední dobou se v souvislosti s oblíbeností Jižní Moravy jako ideální turistický region radikálně rozšířila a vylepšila infrastruktura tamních služeb, a to jak ubytovacích a stravovacích, tak i těch cyklistických.

DOPORUČENÁ CYKLOTRASA: 86 km

Hustopeče – Popice – Pouzdřany – Strachotín – Dolní Věstonice – Pavlov – Klentnice – Mikulov – Březí – Nový Přerov – Novosedly – Brod nad Dyjí – Pasohlávky – Pouzdřany – Hustopeče

V Hustopečích začněte napojením se na Moravskou vinnou cyklotrasu. Protněte obci Popice a ji strážící vrch Trachtberg. V sousedství meruňkového sadu sídlí moderní vinařství Gotberg, které rozhodně stojí za zastávku. Pokračujte přes Pouzdřany a Strachotín na cestu propojující dva břehy přehradní nádrže Nové Mlýny. Po ní dorazíte do Dolních Věstonic a odtud do malebné obce Pavlov, kde můžete navštívit nový Archeopark či vystoupat na vyhlídku na vrch Děvín se zříceninou Dívčí hrady. Pokračujete přes Klentnici, jejíž Café Fara je ideální nejen na kávu, a poté do Mikulova. Kdo má sílu, vyběhne si na Svatý kopeček, odkud je nádherný výhled na celou Pálavu. Další zastávkou je zrekonstruovaný bunkr v Novosedlech a dále po modré na Brod nad Dyjí, kde se zastavte nabrat síly v penzionu Pastuška. Poté opět protněte nádrž Nové Mlýny a z Pasohlávek už finišujte přes Pouzdřany do Hustopečí, kde se za odměnu zastavte v novém vinařství Václav.

ATRAKTIVNÍ UBYTOVÁNÍ A ZASTÁVKY NA OBČERSTVENÍ:

1|

2| Vinařství Václav

3| 

4| 

5| 

6| 

7| 

 

JESENÍKY

DOPORUČENÁ CYKLOTRASA: 33 km

Hynčice pod Sušinou – Návrší – Kladské sedlo – Kunčická hora – Chlupenkovec – Medvědí bouda – Růžová bouda – Paprsek – Staré Město pod Sněžníkem – Hynčice pod Sušinou

Hory, které v sobě ukrývají evropské rozvodí, hřeben Kralického Sněžníku. Region protka- ný termálními prameny, ale i turistickými, cyklo a běžkařskými trasami. V případě, že patříte mezi náruživé cyklisty, bude pro vás bikecentrum Kolovna v Hynčicích pod Sušinou místem, kde se budete cítit jako v nebi. Kombinace bikecentra se servisem a půjčovnou, bistra, kde si s klidem můžete dát třeba Bernarda s čistou hlavou, a příjemného penzionu je ideálním mixem pro pohodový víkend. Dokonce se lze před cyklovýletem roze- hřát na tamním pumptracku nebo využít víceúčelové hřiště pro kolektivní sporty. Zkrátka praktický base camp. Ale možností ubytování je spousta a navíc stále přibývají, protože Jeseníky jsou čím dál tím atraktivnější destinací pro všechny aktivní i pasivní sportovce.

Po výjezdu z Hynčic přes Návrší a pod Kladským sedlem vás čeká pořádné technické stoupání na Kunčickou horu. Odměnou je však zhruba čtyřkilometrový trailový úsek po červené značce k Medvědí boudě. Po výjezdu k chatě Paprsek doporučujeme pověstné místní borůvkové knedlíky. Následný sjezd do Starého Města není technicky náročný, takže ho zvládnete i po vydatném obědě, a navíc na vás čekají jako duševní dezert fantastické výhledy. Zelená turistická značka vás bezpečně dovede od Paprsku přes Staré Město zase zpátky do Hynčic.

ATRAKTIVNÍ UBYTOVÁNÍ A ZASTÁVKY NA OBČERSTVENÍ:
1| 

2|

3|

4| 

5|Theresian Apartments

6|

 

Celý článek si můžete přečíst zde.

Podobné články