Český ráj očima Bobo a Chichi

23. října 2018
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Kde jsme byli ubytovaní?

 

Využili jsme možnost pobýt v domku s vlastním pozemkem od Domesi Concept House. Jste uprostřed přírody, máte klid a alespoň na chvíli jste odtrženi od rušného města, abyste si tu mohli maximálně odpočinout a načerpat okolní atmosféru.

 

Tenhle typ domů je stavěn s ohledem na jejich udržitelnost vůči okolní přírodě. Proto je také z části vyvýšen, aby nezabíral a nezatěžoval zatravněnou plochu. Dům je útulný a cítili jsme se tu jako doma, což v hotelu, kde není vybavená kuchyň a ani obývací pokoj, prostě nemůžete. Užívali jsme si přirozené denní světlo procházející skrz okna a terasu s výhledem na vlastní rybník. Ideální místo jak pro páry, tak i skupinu, protože máte k dispozici hned několik místností.

 

Krásy Českého ráje

V České republice existuje místo, které po staletí inspirovalo tvůrčí duše malířů a spisovatelů, s krajinou, která se zdá jako by byla stvořena ve snovém světě. Neuvěřitelné skalní útvary táhnoucí se hustými lesy, zvlněnými kopci, ospalými městy, hrady a zříceninami...To je Český ráj, doslova.

 

Není se proč divit, že byla tato oblast pojmenována jako Geopark UNESCO a přitahuje návštěvníky po dlouhá léta. Je to ideální místo, kde můžete zažít samotu, načerpat čerstvý vzduch a zažít trochu dobrodružství. Najdete tu klid, a to dokonce i na vrcholu turistické sezóny. Můžete jednoduše pobýt v odlehlém domě na vesnici a mít naprostý klid. Můžete se procházet se bludištěm skalních útvarů, nebo se plavit po řece.

Podívejte se na některé z hlavních divů Českého ráje.

 

Prachovské skály

Kousek od Jičína se můžete vyřádit na tůrách lesem. Pískovcové skalní věže zerodovaly před více než 60 miliony let větrem a deštěm, díky čemuž vděčí za svůj dnešní vzhled. Projděte se mezi skalními útvary a pokud jste zdatní horolezci, naskytnou se vám z vrcholků pískovcových skal neuvěřitelné výhledy. Doporučujeme to tady prozkoumat, užít si kouzelné pohledy do krajiny a vzít si na tenhle výlet do prachovských skal trochu více času, abyste si to tady mohli užít. Za odměnu si vychutnejte čepované pivo.

 

Hrad Trosky

Krásná zřícenina hradu ze 14. století, kterou najdete v Liberecké kraji. Trosky se nachází na dvou skalách pozůstalých po vulkanické činnosti, díky tomu má svůj jedinečný reliéf. Na vrcholcích se dochovaly věže bývalého hradu, známé pod jmény Baba a Panna. Traduje se, že pod hradem je množství tunelů a únikových cest, vybudované jako ochranný prvek před Husity. Chodby však nejsou přístupné veřejnosti. Poštěstilo se nám tu být zrovna ve chvíli, kdy se tu konala svatba. Tohle místo je pro obřad naprosto jedinečné.

 

Besedické skály

Besedické skály jsou jednou z nejznámějších přírodních zajímavostí v Českém ráji a lze je snadno spatřit z vyhlídky od Malé Skaly. Romantický labyrint pískovcových skal leží nad levým břehem Jizery poblíž obce Besedice v Českém ráji. Skalami vede okružní cesta, která nás seznámí s nejvýznamnějšími místy této oblasti. Hlavní skupinou skal je Chléviště se Slují exulanta Václava Sadovského ze Sloupna s nádhernými vyhlídkami. Neopomeňte ani slavné místo, kde se setkával Jan Hus se svými stoupenci. Najdete ho podle značení a kreseb vytesaných do skal se symbolech kalichu.

 

Vranovské skály a Pantheon a Frýdštejn

Vranovská tvrz je skalní pevnost známá jako Pantheon. Tyčí se nad údolím řeky Jizery, kde na útesu stojí nápadné pozůstatky vranovského hradu. Hrad spíše připomíná kapli, která pochází z 15. století. Hrad byl kdysi využíván jako základna pro husitské vojáky. 2 km pěšky se nachází zřícenina hradu Frýdštejn. Jednalo se původně o katolický hrad, který byl převzat Husity. Nenechte si ujít výšlap na jeho věž.

 

Zámek Hrubá skála

Neuvěřitelné místo, které stojí určitě za návštěvu. Nejen, že zámek můžete prozkoumat zevnitř i zvenčí, ale máte přístup do rozsáhlých skalních labyrintů a můžete odtud dokonce vidět hrad Trosky. Nejkrásnější výhled na Hrubou skálu se vám naskytne z protějších vrcholků pískovcových skal. Zámek funguje jako hotel, takže všechny pokoje nejsou přístupné, za to vás ale pohostí v místní restauraci.

 

Hrad Kost

Jestli máte na návštěvu Českého ráje jen omezený čas, rozhodně doporučujeme navštívit hrad Kost. Jeden z nejdochovalejších gotických hradů vůbec. Je tu co vidět a zažít. Mají skvělé prohlídky a navíc se tu natáčel americký film Zrození. Díky prohlídkovým okruhům máte možnost nakouknout i do zlatého pokoje, který se stal kulisou filmu. Zavedou vás i do mučící komory. Při procházce venkovním nádvořím jsme si nemohli nevšimnout podobnosti s Winterfell ze Hry o trůny. V nabídce jsou super prohlídky i pro rodiny, kde průvodci chodí v dobových kostýmech.

 

Co dalšího zažít v Českém ráji?

Půjčte si skútr a procestujte si okolí. V Sun Dusk Family vám půjčí Razr, na kterém se můžete projet kolem řeky Jizery, nebo se s ním svezte na trase mezi Vranovem a Frýdštejnem a projděte se zpátky pěšky. Sjeďte si řeku Jizeru na kánoi. Krásné přírodní scenérie můžete obdivovat i na vodní hladině.

Autoři: Bobo and Chichi

Podobné články