Czech Design Week inspiroval letos po jedenácté

10:00
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Kvalitní architekturu a design milujeme. I proto jsme se byli podívat na festival Czech Design Week, jehož letošní 11. ročník proběhl v krásných prostorách funkcionalistické budovy pražského Mánesa a Clam-Gallasova paláce. 

Během druhého zářijového víkendu se tyto dva krásné prostory v centru Prahy naplnily současným designem českých i zahraničních designérů, studentů, značek a studií napříč všemi obory designu. Pokud vás zajímá, kam se trendy vizuálna posouvají, neměli byste si tuto akci nechat v příštím roce ujít.

V neděli 8. září se uskutečnilo slavnostní předávání cen 11. ročníku Czech Design Award, které tradičně uzavírají festival Czech Design Week. Letos mezi oceněnými výrazně dominovali mladí designéři ze Slovenska, kteří svá díla často poprvé představili českému publiku. "Za festival Czech Design Week máme radost, že i na Slovensku vzniká talentovaná mladá tvorba, kterou máme možnost podpořit a představit i české veřejnosti,“ uvedl k cenám ředitel festivalu Czech Design Week Lukáš Pipek.

Objevem roku se stala Klára Valušková, studentka z ateliéru Kov a šperk na bratislavské Vysoké škole výtvarných umění, která zaujala svou kolekcí šperků využívající geometrii a hru světel. Hlavní cenu Czech Design Award získalo slovenské studio VNEM za kolekci nábytku „15:15“, inspirovanou antickou estetikou.

Ceny byly uděleny i dalším talentům, včetně polského studia Bluba za nejlepší instalaci a studia besiidka, které získalo zvláštní uznání poroty za kolekci užitných předmětů. Vedle toho byli oceněni i studenti, například Anton Jablonskij z pražské UMPRUM za experimentální knihovnu OKAP.

Festival, který letos představil více než 120 vystavujících, zdůrazňuje podporu mladých tvůrců a nabízí jim možnost prezentace na prestižních akcích doma i v zahraničí.

Šťastlivci, kteří byli na konci letošního festivalu oceněni, získali pozvání vystavovat své kolekce na dalším ročníku festivalu Czech Design Week. Pro tvůrce se jedná o jedinečnou možnost vystavit svá díla českému publiku a pro návštěvníky o důvod víc se na festival přijít podívat i v roce 2025. Všichni výherci získali jako cenu malou vázu, kterou navrhl úspěšný designér František Jungvirt, jež výrobu nechal na sklárně AJETO.

Podobné články