Jižní Morava

28. července 2020
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Umění žít. I takto by se dala charakterizovat Jižní Morava, která je hned druhým nejvyhledávanějším regionem Česka. Dotkne se vás kus historie, okouzlí příroda a opojná vína. A to vše v neopakovatelné  atmosféře.

 

TŘEBA VIDĚT

Co je „must see“ na Jižní Moravě? Bez přehánění všechno! Svou dovolenou začněte v Brně. Brouzdejte se městem, malé zapadlé uličky připomínají Prahu, jen s tím rozdílem, že jsou mnohem klidnější. Za pozornost stojí i brněnský orloj – šestimetrové hodiny z černé žuly ve tvaru nábojnice. Stroj není jen měřičem času ale i uměleckým dílem. Vyšlápněte si i na Špilberk, usaďte se v parku s knížkou a především, neopomeňte navštívit Vilu Tugendhat. Funkcionalistická stavba z počátku 20. století se dodnes řadí mezi nejvýznamnější díla německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Tato nadčasová stavba je zapsána mezi památky na seznamu UNESCO, kterou byste rozhodně měli alespoň jednou za život navštívit, a to i zevnitř. Neplánujte však návštěvu na poslední chvíli. Prohlídky sice probíhají denně, poptávka je ale natolik vysoká, že je vila na měsíce předem zabookovaná. Neodejděte ani bez prohlédnutí nejužšího hotelu v Evropě – světový unikát architekta Bohuslava Fuchse Hotel Avion, secesní památky Jurkovičovy vily, nebo skvostné Vily Stiassni. Oblast kolem Pálavy je snad tou nejkouzelnější částí Moravy, takže by rozhodně měly vést vaše kroky právě sem. Navíc, když si s sebou vezmete kola, můžete ji projet skrz naskrz. Za památkami vyrazte do Lednicko-Valtického areálu. Pokud jste na zámcích prozatím nebyli, jejich návštěva patří k moravským nutnostem. V Lednici se po prohlídce interiérů vydejte na příjemnou procházku parkem, podél rybníčků až k Minaretu, jedné z hlavních dominant areálu. Nadčasový moderní skleník, který je součástí zámku, už jen dotváří rozsáhlý komplex gotického zámku. Deset kilometrů od Lednice pak najdete druhou část areálu, státní zámek Valtice, ve stejnojmenném vinařském městě. Sice není tak okázalý, přesto neztrácí na půvabu. Moravu byste neměli opouštět bez toho, aniž byste vystoupali na Svatý Kopeček v Mikulově. Trekingovou obuv s sebou nemusíte mít, stačí vám obyčejné tenisky, trocha sil a za půl hodiny budete mít město jako na dlani. Davy turistů sem denně proudí s lahví vína v ruce, přeci jen jste na Moravě. Tak popadněte jeden Sauvignon do ruky, skleničky do druhé a hurá do kopce. A pokud by vám chyběla akce, vsaďte na cyklistiku po okolí nebo na romantické dobrodružství při plavbě po Baťově kanálu.

 

TŘEBA OCHUTNAT

Morava je krajem vína, poctivé domácí pálenky, chleba se sádlem a za každých okolností usměvavých lidí. A to platí pro všechny části Moravy. Když už budete v Brně, tĭeba na prohlídce Vily Tugendhat, obrazte i pár místních podniků. Brno se v posledních letech stalo rájem všech hipsterů a foodies nadšenců, takže dobrou kavárnu nebo moderní bistro najdete na každém rohu. Na brunch zajděte do 4 POKOJŮ. Nemáme rádi stereotypy a majitelé tohoto konceptu zjevně také ne. Klidně posnídejte omeletu až v devět večer nebo si naopak dejte už v osm ráno skleničku Prosecca. Pozdní oběd společně s našlehaným cappuccinem si dejte v kavárně SKØG Urban Hub nebo V Melounovém cukru. Rovněž nezapomeňte na Kavárnu Savoy – jeden ze zásadních prostorů brněnské kavárenské historie. Streetfoodové delikatesy Būcheck a Burger Inn jsou jednoznačně brněnské musthave. A když máte chuť na fine dining, zamiřte do restaurace Signature. Večer na drink zajděte do stylového podniku Bar, který neexistuje, nebo do originálního Super Panda Circus. Tady klasické koktejlové menu sice nedostanete, za to vás barman na začátek trochu vyzpovídá. Vám poté nezbývá než vyčkat, na jaké chutě vás odhadl a co vám za okamžik přistane za drink na stole. Nebo si jen tak vychutnejte pohodovou letní atmosféru ulice s pivem v ruce u Výčepu Na stojáka nebo v Lokálu u Caipla. Ani když vyrazíte za hranice Brna, nebudete ochuzeni o gastro zážitek. Na nejlepší buchty si zajeďte do Pavlova do nově otevřené kavárny Marināda viniční dům. Místo působí naprosto idylicky a překvapí vás pestrá nabídka od výběrové kávy, domácí meruňkovice až po sendviče a jiné dobroty. V Bořeticích můžete navštívit podobně laděné místo, Dvorek :: café wine bistro. Především venkovní kavárna na dvorku bořetické fary je dotvářena designovými kontejnery, kde můžete ochutnat širokou nabídku moravských vín a k tomu přikusovat sušené klobásy z Řeznictví Halalík, sýry od Klimeše nebo domácí paštiky. Tyhle dobroty polechtají vaše chuíové buňky, pro pořádný gurmánský zážitek nastavte do navigace obec Klentnici a za kostelem odbočte do Café Fara. Originální výtvory z lokálních surovin v nádherném prostředí najdete v Restaurant Essens nacházející se v Hraničním zámečku Lednicko- valtického areálu. Spojení moravské a španělské gastronomie najdete v Kurdějově v Barrio Gotico Café. Na vinné dobrodružství se vydejte buď do malých sklípků a vináren, kterých najdete v této oblastí nepočítaně. Doporučujeme navštívit i vinařství Gotberg, Château Valtice, Obelisk nebo Sonberk, kde vás mimo vína opojí i výhled na vinice a Pálavu.

 

KDE POBÝVAT

Když začnete putování po Jižní Moravě v Brně, po večerní návštěvě tamních barů budete hledat místo, kam složit hlavu. Na www.amazingplaces.cz najdete množství skvělých tipů na výjimečné ubytování. Pokud cestujete v páru, přímo na Zelném náměstí stojí hotel Anybody, který svou nekonvenčností asi nikde jinde nenajdete. Tady se můžete na jednu noc stát téměĭ kýmkoliv. Splnit si svou skrytou touhu, nebo se jen dobře pobavit. Od procesu výběru pokoje, přes jeho interaktivní vybavení, až po unikátní „hru“, inspirovanou slavným filmem, která vás čeká na každém pokoji. Pro klasičtější relaxační pobyt vyrazte do penzionu Kůlna. Představte si sami sebe daleko od hluku aut, uprostĭed nedotčené přírody, daleko od každodenních starostí. Už balíte kufry? Ubytujte se v jednoduše zařízených pokojích ve skandinávském stylu, probouzejte se za zpěvu ptáků a při své ranní kávě na terase bedlivě pozorujte okolí, zda nezahlédnete v oparu pasoucí se srnky. Na čem si opravdu zakládají, to je osobní pĭístup ke každému z hostů. Chcete vyrážet na túry a prochodit celý Moravský kras nebo naopak celý den lenošit v zahradě? Můžete tu cokoliv, co se vám zamane. Nedaleko Kůlny najdete místo pro všechny vyznavače zdravého životního stylu a aktivního odpočinku, Statek Samsara. Ubytování je inspirováno dlouhými cestami po horských chatách v Nepálu, kam s oblibou vyráží sami majitelé. Jsou i vášniví gurmáni, a tak samozřejmě nechybí skvělá restaurace v objektu. Okolní pastviny jsou plné dobytku, takže asi nikoho nepřekvapí, že se na menu objevují především pokrmy z masa. Doporučujeme vyzkoušet degustační menu o pěti chodech s vinným párováním. Vaří především z lokálních a sezónních surovin. Menu je neotřelé, mnohdy netradiční. Nebojte se experimentovat. Posledním naším tipem je penzion Hardy přímo ve Valticích. Nenápadně vyhlížející dům u hlavní silnice v sobě ukrývá kouzelné ubytování v čistě rodinném prostĭedí a především, největší koňakovou galerii v České republice. I když si na tento nápoj pro „tvrdé chlapy“ z vinné révy nepotrpíte, dejte mu šanci a alespoň sklenku ochutnejte. Ani však něžné pohlaví nebude ochuzeno. Ve Třinácté komnatě penzionu je totiž ukryto na sto druhů Prosecca, což může být příjemnou změnou po všem tom víně na Moravě.

 

Celý článek si přečtěte ZDE.

Podobné články