Kde se skvěle najíst, aneb fine dining

7. listopadu 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Fine dining neboli gurmetské stravování. Jedná se o nejvyšší formu zážitkové gastronomie, lidé totiž touží po prožitku. Chtějí si dopřát gastronomii, která potěší chutí, vůní, barvami nebo třeba strukturou. Ve fine diningu se skloubí všechny lidské smysly s atmosférou daného místa, které musí splňovat základní atributy: perfektní jídlo, skvělý servis a malé, přesto důležité a nápadité detaily. Fine dining je místo, kde se obyčejné jídlo mění v umění.

 

Miura hotel

Není žádným tajemstvím, že v malé obci Čeladná v Beskydech se sdružují jedny z nejhezčích ubytovacích zařízeních, které u nás  v Amazing Places máme. A ke skvělému hotelu samozřejmě patří špičková gastronomie. Objekt je vybudován z betonu a na první pohled může působit chladným, až nepřístupným dojmem. Hosté by se ale neměli nechat prvním pohledem odradit. V jeho srdci se nachází restaurace, v níž dominuje hřejivé dřevo, živoucí zeleň a kontrastní fuchsiové detaily. Navíc, když se k tomu přidá terasa s výhledem na malebné údolí Beskyd, prvotní obavy musí opadnout. Šéfkuchař Michal Göth je tak trochu kouzelník. Na gastro scéně je známou firmou i díky působení v předních brněnských podnicích. Nyní v Miura hotelu připravuje delikatesy především regionální beskydské kuchyně s důrazem na čerstvé suroviny od lokálních dodavatelů a hlavně farmářů. Právě na masa se specializuje, menu je plné hovězího, jehněčího a vepřového masa. Najdete v něm však i  řadu vegetariánských jídel, tak nemusíte zoufat, pokud maso nejíte. My v Amazing Places jme velký požitkáři, proto když se vydáme do Miura hotelu, volba při výběru jídla většinou padne na degustační menu. Vybrat si můžete jak pětichodové, tak sedmichodové. Ač se vám to teď může zdát jako nezvladatelné množství jídla, na konci si můžete být jisti, že na talíři nezbude ani kostička.

 

Chateau Herálec

Špičkovou gastronomii si můžete dopřát i v nejstarších prostorách Chateau Herálec, a to i přesto, že se na zámku neubytujete. Restaurace je otevřena i široké veřejnosti, ale jestli vám můžeme radit, alespoň jednu noc si zde rezervujte. Nebudete litovat! Prostory restaurace nabízí nevšední atmosféru, která je ještě podtržena nástěnnými freskami a klenutými stropy. Vkusné  stolování mimo jiné podpoří i ručně foukané číše a poháry. Kuchaři se zaměřují na tradiční českou kuchyni v novém, vylepšeném provedení. Vaří ze sezonních surovin podle ročních  období, takže nyní, v podzimním čase, je menu plné tepelně upravované zeleniny, červených mas a obecně spíše těžších jídel. Kromě výběru à la carte si můžete dopřát degustační menu o pěti chodech. My se přikláníme k tomu, abyste si objednali rovnou celé menu s párováním vín. Skvěle se všemi pokrmy ladí a ještě podtrhnou samotnou chuť. Z jednotlivých jídel preferujeme dančí hřbet s pastinákem nebo pečený filet ze pstruha. A jako dezert? Domácí zmrzlinu s extra porcí šlehačky. Pokud by se naskytlo ještě hezké počasí, poobědvejte na zámeckém nádvoří nebo v anglickém parku, kde vám budou dělat společnost veverky. Nebojte se, jsou milé a do jídla vám skákat nebudou.

 

Cosmopolitan Hotel Prague - Next Door

Možná jste ještě restauraci Next Door nezaznamenali, ale jejího staršího bratra Imperial jistě znáte. Kuchyni v moderním bistru, jež je umístěna v přízemí hotelu Cosmopolitan, má pod taktovkou výrazná česká osobnost na kulinářském poli, Zdeněk Pohlreich. Co nás osobně baví, jsou otevřené kuchyně, která v této restauraci nechybí. Můžete po očku nakukovat kuchařům pod pokličky a těšit se na výsledný poklad, který vám přistane na talíři. Místo je vhodné jak pro intimní romantickou večeři, tak pro obchodní jednání u stolu pro deset osob. Bety s Hankou z Amazing Places pro svou  první návštěvu zvolily například rodinné setkání v předvánočním období. Hledaly totiž útulný prostor s výbornou, převážně českou kuchyní, aby se najedla i jejich sedmdesátiletá babička, která si na moderní kuchyň tvořenou z miniaturních degustačních porcí nepotrpí. Naopak, jednotlivé chody jsou poctivé, a to, že byste odcházeli z restaurace s kručením v břiše, rozhodně nehrozí. Co můžou holky doporučit, je račí polévka s ravioli a hovězí tatarský biftek jako předkrm. Avšak nedostanete k němu na sádle osmažené topinky, jak tomu bývá zvykem, kuchaři chtějí zdůraznit chuť hovězího masa. Co se týče hlavních chodů, jejich početná rodina vyzkoušela takřka celé menu od grilované hovězí plece, dušených selečích líček, kuřátka s kukuřičnou kaší až po klasiku, jako je telecí řízek s bramborovým salátem nebo hovězí svíčkovou na smetaně s houskovým knedlíkem, který ocenila i zmíněná babička.

 

Chateau Mcely

Nejenže Chateau Mcely jsou jedinečným boutique hotelem s perfektními službami, ale i hotelová restaurace Piano Nobile se každoročně řadí mezi nejlepší restaurace České republiky. Chateau Mcely patří mezi TOP místa, nejen díky ubytování a gastronomii, ale i skvělému přístupu celého personálu. Slavíte-li výročí nebo významnou událost, můžete si pronajmout soukromé apartmá s večeří při 101 svíčkách a obsluhou, která se bude starat  výhradně o vás. Mimochodem číšník Zdeněk je bezkonkurenční a po celou návštěvu si vás bude opravdu hýčkat. Mimochodem číšník Zdeněk je bezkonkurenční a po celou návštěvu si vás bude opravdu hýčkat. Za normálních okolností můžete poobědvat/povečeřet v již zmíněné restauraci Piano Nobile při doprovodu klavíristy nebo v patiu, neboli zimní zahradě s barem. Tam můžete rovnou ochutnat netradiční Signature koktejly s ingrediencemi ze zámeckého parku, esenciálními oleji a domácími sirupy. Kreativní tým pod taktovkou šéfkuchaře Honzy Štěrby vaří převážně ze sezonních surovin od tamních dodavatelů, nebo dokonce ze zámecké udírny. Mimo à la carte menu si můžete dopřát i degustační menu o několika chodech. Kuchaři myslí i na ty nejmenší, pro ty je k dispozici dětské menu princezny Nely a dokonce – což jsme doposud nikde neviděli – nechybí ani menu pro pejsky. Jednotlivé chody doplňte vínem z vinného sklípku přímo na zámku, kam si udělejte také cestu. Prostor je velmi útulný, ke sklence vína si můžete pustit oblíbenou písničku z retro jukeboxu a zatančit si.

 

Zámek Ratměřice

Jen hodinu jízdy za Prahou je ukryt roztomilý zámeček obklopený parkem a přilehlou Sequoia restaurací. Ta stojí opodál zámku v samostatné budově s terasou pro dlouhé letní večírky a s roztomilým jezírkem. Šéfkuchař Pavol Pavlík v kuchyni kouzlí sezonní speciality z lokálních surovin, a když říkáme, že kouzlí, tak nepřeháníme. Jeho styl kuchyně je originální a velmi kreativní, již samotná prezentace jídel je jako umělecký obraz abstraktního malíře. Při pohledu na menu se často člověk nestačí divit, co za kombinace lze na talíři vytvořit. Třeba nad spojením klasických surovin, jako jsou brambory a cibule, v kombinaci s domácí lučinou a sladkými meruňkami jsme všichni nejdříve kroutili hlavou, ale výsledná chuť za ten odvážný krok stála. Podzim má ale přece jen něco do sebe. Člověk trochu opouští od lehkých salátů a studených pokrmů a přechází na jídla, která ho zahřejí. V tomto počasí si tak můžete pochutnat i na tradičnějších jídlech, jako je koprová omáčka s knedlíkem, nebo smažená kachna, avšak samozřejmě v netradičním pojetí. Největší chuťový zážitek jsme ale my v Amazing Places měli ze sladké tečky v podobě zmrzliny z jehličí servírované ve tvaru šišky. 

Publikováno v online vydání časopisu Elle

 

Chuť vám skrze slova předat bohužel nedokážeme, musíte na všechna místa zajet, ochutnat a zkrátka se sami přesvědčit. A k tomu vám můžou posloužit naše nové vouchery, abyste se mohli později sami rozhodnout, na které  kouzelné místo vyrazíte. O tom, zda výše zmíněné hotely akceptují vouchery, se můžete přesvědčit zde.

Podobné články