Místo, kde vdechli památce nový život

28. ledna 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Není obvyklé, aby se během pouhých deseti let povedlo kompletně zrekonstruovat naprosto zničenou historickou památku. V jižních Čechách, na zámku Mitrowicz se to ale podařilo absolutně na jedničku, navíc bez jakéhokoli významného grantu. Jen díky nadšení a obrovskému odhodlání tu dnes stojí obnovená barokní perla, kde si můžete vyzkoušet, jaké to je, spát v zámeckých komnatách.

 

Majitelé si vzali velké sousto, když v roce 2008 začali opravovat ruinu zámku tak, aby ji dostali do původní podoby z poloviny 18. století. Přestavba to byla opravdu náročná. Po roce 1948 se tu totiž na dlouhá léta usídlili komunisté. Konírny a další objekty zabralo JZD. Samotný zámek byl obsazen depozitářem muzea a od ostatních budov uměle oddělen vysokou zdí. Noví vlastníci zničili i unikátní barokní fresky, buď je přetřeli barvou, nebo překryli tapetami. V roce 2002 pak destrukci areálu dokonaly povodně.

 

Dnes je zámek v blízkosti Týna nad Vltavou, na břehu řeky Lužnice, vyhledávaným cílem Jižních Čech. Vydejte se sem během léta na akce otevřené pro veřejnost, anebo si můžete celý zámek pronajmout. Získáte tak ubytování pro 46 hostů v zámecké části, tedy v bývalých soukromých komnatách rodu Vratislavů z Mitrowicz, i v nově otevřené budově pivovaru. Pokoje na zámku jsou zařízeny historickým nábytkem se zrestaurovanými kamny, které vkusně doladily moderní koupelnové boxy. Zážitkem je přenocování ve svatebním apartmá, z jehož soukromého balkónu je ohromující výhled na nasvícenou stropní fresku v kapli sv. Anny. Naopak ubytování v pivovaru, který se nachází jen pár kroků od zámku, se nese ve stylu čistého severského designu.

 

Ovšem více než na ubytovací části byl na každém zámku byl kladen důraz na reprezentativní prostory. V tomto patře si  tak můžete prohlížet unikátní barokní fresky zobrazující výjevy ze života Václava Vratislava z Mitrowicz, zvaného Tureček. V přízemí pak můžete využít designové prostory restaurace, kde se ráno podává snídaně, ale můžete si v ní uspořádat i příjemnou oslavu.

Jedním z nejkrásnějších prostor celého zámku je kaple sv. Anny, její stropní freska je pravděpodobně unikát v celé Evropě.

 

Duch místa je znát i v obnoveném parku, který zdobí více než deset tisíc sazenic a 50 stromů. K němu patří bylinková zahrádka, odpočinková zóna u koupacího jezírka a venkovní bistro. To je vybudováno z dochovaných obvodových zdí bývalé zámecké stodoly a na jeho zastřešení jsou použity obrovské sluneční plachty. Podává se tu výběrová káva, domácí limonády a kvalitní jídlo z čerstvých surovin.

 

Byť je zámek Mitrowicz místem zaměřeným primárně na větší akce, má takové kouzlo, že jeho pronájmu nebudete litovat při jakékoli příležitosti. Pokud neplánujete svatbu ani večírek, zastavte se alespoň na návštěvu, když pojedete kolem.

 

Článek také najdete v týdeníku Euro ZDE.

Podobné články