Moderní tvář vinařství

6. září 2018
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Mezi Brnem a Břeclaví, v samém srdci jižní Moravy leží Hustopeče. Ve středověku byly nejvýznamnějším vinařským městem na našem území, vinice ho lemovaly ze všech stran. A tradice se udržela dodnes, nedávno tu totiž vzniklo moderní Vinařství Václav. Jeho majitelé Tomáš Teplý a Oldřich Vachala tu nabízejí zcela jiné víno, než na které jste zvyklí. Nad vinným sklípkem je navíc i příjemné ubytování, které každé ochutnávce dodává zcela jiný, a mnohem pohodlnější rozměr. Přestože je tohle místo relativně mladé, historické zkušenosti se tu nezapřou. Oldřich totiž představuje už čtvrtou generaci rodiny vinařů, už jako malý kluk chodil se svým dědečkem do vinného sklepa. Víno má doslova v krvi - přestože ve vinařství nepracuje celý život. Kvůli vinařství opustil manažerskou pozici ve velké firmě. Jednoduše ho to naplňovalo víc.

 

Tomáše k vlastnímu vinařství přivedla náhoda. Úspěšně podnikal v dopravě, logistice a drobném developmentu, a když se rozhodl, že se z rodných Hustopečí přestěhuje do malého a klidného Kurdějova, neměl tušení, že tohle rozhodnutí změní život jemu i celé vesnici. V průběhu výstavby domu nalezl v dobových pramenech záznamy o hektarech původně církevních a šlechtických vinic a dozvěděl se o bývalé vinařské slávě vesnice. A tehdy to začalo. Nejdříve odkoupil část ladem ležících pozemků a pomalu začal obnovovat místní vinařskou tradici. 

 

Výsledkem je velmi mladé víno, my jsme ochutnali teprve čtvrtý ročník. Speciální je ale i proto, že keře jsou tu vysázené blízko sebe, a nutí tak rostliny hledat vodu a živiny v půdě až několik desítek metrů hluboko. Tím se do vína dostávají nejrůznější minerální látky, které mu dodávají specifickou chuť. Pokud máte rádi suchá vína, nebudete už jezdit nikam jinam. Polosuchou Pálavu si určitě oblíbíte, i když si teď možná myslíte něco jiného. 

 

To, s jakou láskou a citem k historii Oldřich s Tomášem vinařství provozují, je poznat i z jeho názvu. Ten odkazuje ke Svatému Václavovi, který je nejen patronem českých zemí, ale také Hustopečí, a dokonce i vinařů. V legendách se praví, že kníže Václav nejen víno rád pil, ale zakládal i vinice a víno vyráběl. Místní hustopečská a kurdějovská vinařství se na Svatého Václava odkazovala už od 13. století. V tomto ohledu tedy majitelé maximálně ctí tradici. Václavův tajemný příběh je patrný i v degustačním vinném sklepě, kam výtvarník Martin Ptáček ze studia Momo interier a řezbář Jiří Netík umístili řadu odkazů na patrona vinařů.

 

Naopak oproti tradicím si tu víno nemusíte vychutnávat jen ve sklípku, ale třeba na terase ubytování Svatý Václav, odkud je perfektním výhled na západ slunce. Ráno se pak nechte překvapit košíkem se snídaní a pochoutkami z kvalitních surovin, který visí na klice. Se stejnou láskou, jaká se tu věnuje výrobě vína, tu zkrátka pečují i o svoje hosty. Lépe si už vinařství moderní doby ani nejde představit. 

 

Celý článek v časopisu EURO naleznete zde.

Podobné články