Na kole krajem památek a vína

3. července 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Jižní Morava je proslulá svými vinicemi a pálavskými kopci, stejně jako kouzelnými uličkami Mikulova nebo krásami Lednicko-valtického areálu. Kolo je tak ideálním prostředkem k poznávání této oblasti, neboť tu najdete nejrozsáhlejší síť tematických cyklistických tras v České republice.

1200 km Moravských vinařských stezek tvoří deset okruhů propojených páteřní Moravskou vinnou stezkou. Mimo to ale tudy vede také evropská dálková cyklotrasa EuroVélo 9. Právě její úsek z Brna přes vinařské oblasti až do Vídně jsme si vybrali pro náš první zahraniční cyklovýlet v rámci projektu Amazing Places na kole.

 

Na naši dámskou cyklojízdu jsme vyjely z Brna, a i když je stezka EuroVélo 9 dobře značená, už pár kilometrů za městem jsme podlehly okolní krajině a na doporučení pokračovaly po jiné, právě vinařské stezce. Čím blíže jste ale Pálavě, tím méně záleží na tom, po jaké trase jedete. Každá stezka má co nabídnout a je tady opravdu krásně, což se také stalo heslem našeho výletu.

Nocleh po první etapě nám poskytl penzion Vinný Tunel. A i když jsme podle fotek dopředu věděly, jaké ubytování nás asi čeká, stejně nás to úplně dostalo. Jsou místa, která jsou ve skutečnosti o něco horší nebo o něco lepší než na fotografiích, a pak jsou místa, jejichž atmosféru při focení prostě nezachytíte. To je případ až neuvěřitelně přátelského penzionu s pohodovou domáckou atmosférou, jehož milí majitelé vás odzbrojí úsměvem, precizností a dokonalou péčí.

 

Tradiční vinařský domek v sobě skrývá jen dva pokoje a jeden podkrovní apartmán s manželskou postelí na lanech. V přízemí je velkorysá společenská místnost, kde se podávají snídaně a kde je zmenšené posezení pro děti nebo velká pec k zatopení. Odtud se prosklenými dveřmi nedostanete do klasického sklípku, jak jsme si mysleli, ale do obrovského sklepního tunelu. Tak tedy vznikl název penzionu a majitelka Hanka vám o zajímavé historii i dalších plánech ráda povypráví. Právě ona také stojí za krásným interiérem s nádechem francouzského venkova. Bílé omítky v kombinaci s dřevěnými trámy doplňují kamenná umyvadla nebo cihlové sprchové kouty. Většina nábytku a dekorací je pak výsledkem její precizní ruční práce a domácí výroby.

 

I díky pohodlné posteli a výborné snídani z domácích surovin se nám odtud moc nechtělo. Dopoledne propršelo a tak jsme se tu s knížkou v posteli i kožešinách ještě zdržely. Pak už jsme ale musely vyrazit dál a s Vinným Tunelem se rozloučit. Asi je vám jasný, že to místo doporučíme všema deseti a obě jsme se také shodly, že sem na vyročí svatby vyšleme své rodiče!

Pouzdřany ale doporučujeme, i kdybyste tudy měli na kole jen projíždět. Na začátku vesnice jsme minuli malé vinařství a hned nad penzionem je pár sklípků a malá hospůdka, kde výborně vaří. Ideální začátek výletu za pálavskými vinicemi, které vypínají hned za vodní nádrží Nové Mlýny.

Podobné články