Nakoukněte s námi do pohádkové vily v Rožnově

2. ledna 2020
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Znáte ten pocit, když vás nějaké místo naprosto překvapí a odzbrojí? Tak ten my jsme zažili při naší nedávné návštěvě Rožnova pod Radhoštěm. Naše cílová destinace byla nejstarší vila ve městě, která dle našeho skromného úsudku aspiruje na nejlepší podnik široko daleko. Přátelé, kamarádi, představujeme vám Villu Rosenaw.

 

Přijíždíme k vile, která už z dálky přitahuje naše oči světýlky lemující obrys budovy. Ve chvíli, kdy projíždíme vstupní branou, která se před námi pomalu otevírá, připadám si jako Kate Middleton nebo přinejmenším jako princezna Mia z Genovie (všechny holky, co sledovaly Deník princezny, vědí, o kom je řeč). Vila působí opravdu impozantně a poté, co si trochu pozápasíte s masivními vstupními dveřmi, rozzáří se vám oči. Vila je prosvětlená, plná pastelových tónů, světlého dřeva a skla. Podlaha je původní a vytváří nápadný kontrast k designovému a odlehčenému interiéru. Naše oči směřují vzhůru. Ne snad proto, abychom protáčeli panenky, ale proto, abychom mohli obdivovat původní vitráž na stropě. 

 

"Tohle bylo překvapení i pro nás. Původně byla celá vitráž zamalovaná zelenou barvou. Úplnou náhodou jsme přišli na to, že barva jde sundat a pak jsme jen žasli, co se pod ní skrývalo," vytrhává nás z našeho obdivování paní majitelka. Tahle žena má energie na rozdávání a je vidět, že ve vile nechala kus svého srdce. Ostatně stejně, jako její muž. Ten se v Rožnově narodil a tenkrát ještě zchátralý zámeček si pamatuje od dob, kdy byl ještě malý kluk. Tehdy si ani ve snu nepředstavoval, že mu jednou vrátí zašlou slávu. A jak že k tomu došlo? Před pár lety hledali se svou paní v okolí Rožnova nějaký byteček nebo chatičku, kam by mohli jezdit odpočívat. Po pár dnech se jim ozvala jedna známá, že prý zámeček je k mání. A tak to dopadlo, jak to dopadlo. Za nás na jedničku s hvězdičkou!

 

Dáváme si věci za dveře pokoje a nedočkavě běžíme zpět za paní majitelkou. Ta nám dělá soukromou prohlídku vily. Ukazuje nám kromě nádherných vzorů na stěnách také prvky spojující všechny pokoje a to krásné obklady na stěnách koupelen, ze kterých zrak přechází. U toho nám vypráví, k čemu vila sloužila za dob své největší slávy. 

V Rožnově této vile neřeknou jinak, než záměček nebo Fassmanova vila. Pan Fassman a jeho žena byli majitelé rožnovské papírny. Vila měla sloužit k reprezentačním účelům a pan Fassman ji začal stavět v roce 1904. Rodina Jana Fassmana vilu vlastnila až do roku 2010. O historii Villy si můžete více přečíst tady.

Když vilu koupil současný pan majitel, tak celé (podle majítelů příliš dlouhé) dva roky zámeček vstával z popela. Jen když se rozhlédnu kolem sebe, vidím ty desítky, stovky ba tisíce hodin, které na tom musel někdo strávit. Romantickou podobu dala Ville Rosenaw architektka Milena Galatová a díky tomu je vila perfektním místem pro svatby. Je tu na 12 pokojů a rovnou dvě restaurace. Jedna v prosvětleném přízemí, plná květinových vzorů, pastelových barev, intimního osvětlení a s krbem a druhá, která nese název Slivovina, v podzemí s cihlovými klenbami, členitější, tmavší, ale o to útulnější.

 

Když už jsme u té restaurace, Villa Rosenaw byla gastronomickým překvapením roku 2019. Dobroty, které jsme si tu dali, byly čerstvé, svěží, vyvážené, netradiční a navíc naprosto fantasticky naservírované. Pokud budete mít do Rožnova cestu jen na otočku, ve Ville Rosenaw stojí za to zastavit se alespoň na oběd nebo na večeři.

Rožnov pod Radhoštěm je roztomilé městečko, kde si svoje najdou jak dospěláci, tak děti. Pokud jste ale spíš tvor lesní, doporučujeme výlet na Pustevny. Výhled, který se nám tu naskytl při západu slunce, nemá obdoby. No uznejte sami...

 

Článek napsala Pavla z týmu Amazing Places a autorka blogu Holka z Onlinu

Podobné články