Relax na zámku

11. listopadu 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Jen pár kilometrů severně od Bratislavy, uprostřed menšího městečka Pezinok stojí kruhovitý zámek s nově vybudovaným hotelem o 48 pokojích. Původem vodní hrad ze 13. století, dnes Palace Art Hotel Pezinok, má za sebou hraběcí uměleckou atmosféru rodu Pálffyovců. Během minulého století byl často obléhán, a severní část zámku byla dokonce poničena rozsáhlým požárem. Naštěstí se před čtyřmi lety stal novým „pánem“ slovenský novinář a publicista Štefan Šimák, který vdechl zámku po skoro 800 letech nový život, aby tak mohl otevřít brány celého areálu.

 

Štefan proměnil část zámku na hotel, vybudoval zde rozsáhlé vinařství, expozici vína, skla i historii rodiny Pálffyových. Velkorysé prostory zámku jsou luxusně a velmi útulně zařízené. Už samotná vstupní hala s recepcí evokuje domácí pohodu díky dokonalému spojení okázalé mramorové podlahy, honosných pohodlných křesel a francouzských oken. Ani pokoje nezůstávají pozadu a na své si přijde opravdu každý. I ty nejmenší jsou více než prostorné, zařízené v přírodních tónech s kontrastem výrazné modré a kouzelným výhledem buď na nádvoří, nebo do zámeckého parku. Chápeme, že každý host má jiné požadavky, a na to myslel i majitel hotelu. Pro náročnější klientelu je tu připraven apartmán ve věži s netypickou kulatou ložnicí a designovou vanou nebo největší royal apartmán o velikosti bytu standardní čtyřčlenné rodiny. A co má navíc oproti ostatním? Disponuje vířivou vanou v koupelně, soukromou saunou a osmdesátimetrovou terasou určenou jen pro ubytované hosty.

 

Za zmínku stojí zámecký Palffy restaurant pod vedením šéfkuchaře Martina Nováka. Ráno nastartujte den lahodnou snídaní ve formě vajíček snad na všechny možné způsoby, palačinkami nebo třeba zdravější verzí, domácí granolou. Hlavní kulinářské umění však začíná k večeru třeba v podobě osmichodového menu. Na talíři vám přistanou především francouzské speciality, ke kterým vám zdejší someliér doporučí víno ze zámeckého vinařství. Šéfuje mu Roman Janoušek a je znát, že svému řemeslu rozumí. Mimochodem, zajděte do podzemí nahlédnout do muzea vinařství a rovnou si nějakou tu lahvinku odvezte domů.

 

Úchvatné je wellness centrum. Již od vstupu je cítit vůně bylinek linoucí se celým prostorem, který je zařízen jednoduchým a čistým designem, stěnám vévodí mozaika a místnosti dominuje nadstandardně prostorná vířivka až pro šestnáct osob. Tolik lidí ve spa ale nepotkáte. Atmosféra je velmi intimní a případný vyšší počet návštěvníků se tu rozprostře. Ohřát se můžete v několika druzích saun nebo při masáži lávovými kameny, odpočívat pak můžete v relaxační zóně nebo na terase s lehátky.

 

Palace Art Hotel je mnohými využíván ke slavnostním oslavám, konferencím a především svatbám. Své ano si můžete říct jak na nádvoří zámku, tak třeba v impozantních prostorách oddací kaple sv. Františka z Assisi. A pro svatební hostinu a zbytek slavnosti vám poslouží Zlatý sál Kataríny Pálffyové, do kterého se vejde až 300 hostů a vévodí mu nádherný křišťálový lustr. Zároveň sál slouží i jako prostor pro pravidelně pořádané koncerty největších slovenských i zahraničních umělců. Ve volné chvilce si zkuste projít všechny prostory zámku. Nějakou tu hodinku vám to zabere. Za obdiv stojí třeba galerie uměleckého skla, kde můžete obdivovat unikátní kousky světového významu, nebo se vydejte přímo na prohlídku paláce, a poznejte tak originální prostředí komnat grófa Pálffyho.

 

Prohlédněte si webové stránky týdeníku EURO.

Podobné články