Štědrý večer nastal

27. listopadu 2018
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Brzké stmívání, známé vánoční melodie i vůně svařeného vína a cukroví. Mnoho lidí stále považuje období Vánoc, zimního slunovratu a prvních sněhových vloček za nejmagičtější dobu roku, i když každoročně čelíme stále větší komerci a novým trendům. Dávné zvyky a tradice se tak v současnosti už moc nedodržují, ale adventní věnec, vánoční hvězda, jmelí nebo rybí šupina jsou pořád součástí Vánoc většiny z nás. Vánoční svátky pak trávíme každý po svém, s vlastními tradicemi a podle svého vkusu a přání. Ať už ve společnosti široké rodiny nebo jen ve dvou, v soukromí a teple svého domova, s přáteli na chatě či na horách. Ať už si potrpíte na pravou vánoční atmosféru se vším všudy nebo dáváte přednost netradičnímu pojetí a novotám. Ať už jsou vaše preference jakékoliv, přinášíme vám tipy, kde můžete trávit letošní Vánoce.

 

Pokud toužíte po útěku z městského ruchu, shonu i předvánočních hektických příprav, ale zároveň se nechcete vzdát všech tradic a zvyků, co k typickým českým Vánocům patří, pak je pro vás Srub U Kocoura to pravé. Tam vám totiž letos poprvé připraví veškerou sváteční výzdobu, od nazdobeného stromku po čerstvou vánočku a vy si tak užijete svátky bez stresu, přesto ale v soukromí a domácké atmosféře. Srub nabízí pohodlí ve třech ložnicích pro šestičlennou skupinu nebo větší rodinu i s možností přistýlky. Teplo i útulnost vám zajistí krb v prostorném obývacím pokoji, ale zahřát se můžete i ve finské sauně. Uvítají vás příjemní majitelé, manželé Svobodovi:

„Stromeček vám nazdobíme, adventní svícen připravíme, pravého jihočeského kapříka a domácí vánočku dovezeme a lahev jindřichohradeckého rumu darujeme. Ať zažijete tu správnou jihočeskou atmosféru u nás v České Kanadě.“

Srub je volný k pronájmu pro 6 lidí v termínu už od 21. do 28. prosince za 40 000 korun.

 

Podobnou atmosféru starých dobrých časů a vůni dřeva slibují také Roubenky pod Oborou v Jeseníkách. Dvě roubené chalupy jsou rozděleny na čtyři dvoupatrové oddělené apartmány, které si i přes komfortní vybavení zachovávají svůj horský půvab a okolní kopce slibují doslova pohádkové Vánoce na sněhu. V termínu 23. až 27. prosince je volný poslední apartmán Šerák s dvěma ložnicemi a za vánoční pobyt na čtyři noci tu 5 osob zaplatí 9 200 korun. Blízké okolí roubenek nabízí velké množství sportovního vyžití, zábavy i odpočinku. Díky několika lyžařským areálům si tu užijete aktivní dovolenou a kalorické vánoční hody tak lehce spálíte na lyžích.

 

Pokud máte opravdu velkou rodinu a hledáte dostatečný prostor, kde společně strávit nejen Štědrý den, pak se vydejte do srdce Vysočiny. Ve starém duchu tu stojí moderní chalupa Za Humny, která pohodlně ubytuje až 20 lidí. Každá z pěti ložnic má svou vlastní koupelnu, nechybí tu ani dětská postýlka a kolébka. V přízemní sednici je perfektně vybavená kuchyň, která umožňuje navařit sváteční hostinu pro všech 20 hostů. Společenské místnosti ale především dominují kachlová kamna, na která se dá vylézt a na kožešině s polštáři krásně lenošit.

 

  • Netradiční Štědrý večer v oblacích – HOTEL JEŠTĚD

Ne všichni ale mají možnost nebo chtějí trávit vánoční svátky v rodinném kruhu a ne všichni touží po kouzelné chaloupce u lesa. Tenhle tip na opravdu netradiční vánoční pobyt v nadmořské výšce 1012 metrů věnujeme všem bezdětným párům, milovníkům architektury i náročnějším hostům. Unikátní stavba spojující televizní vysílač s hotelem a restaurací nabízí vánoční pobyty teprve potřetí od roku 1996. Hotel Ještěd je se svými 13 pokoji poměrně malý, ale restaurace pojme až 200 lidí. Ta bude ovšem na Štědrý den pro veřejnost zavřená a poslouží opravdu jen pro sváteční tabuli hotelových hostů. V ceně balíčku pro dvě osoby na dvě noci od 23. do 25. prosince je kromě snídaně a štědrodenního menu také malý dárek nebo lanovka na vrchol. Za to vás čeká jen péče, komorní atmosféra a gastronomický zážitek s podmanivým výhledem. Více informací, ceny a sváteční menu najdete zde.

 

  • Bohatá nadílka v podobě nabitých vánočních balíčků – CHATEAU MCELY

Luxusní pokoje v odlehčeném zámeckém stylu na vás už tak dýchnou slavnostní atmosféru. Co teprve až v Chateau Mcely vypukne vánoční čas. Jejich letošní nabídka pobytových vánočních balíčků by vydala na celý článek, ale jen ve zkratce, v Chateau Mcely si opravdu přijdete na své. Volné pokoje jsou stále k dispozici jak na během vánočních svátků, tak i na Silvestra. Milý personál nechá jen na vás, jak si služby zahrnuté v balíčku i doprovodný program poskládáte. Můžete přijet jen na jednu noc, a zda to bude už v předvečer Štědrého dne nebo až na Boží hod, je opět na vás. Lití olova, pouštění lodiček ze skořápek, zdobení stromečku v soukromí, ale i projížďka na sáních tažených koňmi nebo vánoční mše v místním kostelíku. Máte zájem nechat o sebe pečovat až po svátcích nebo tu jen oslavit příchod nového roku bez přespání? I to je možné. Silvestr v Chateau Mcely bude laděn do stylové kabaretní show na motivy Moulin Rouge. Program všech vánočních balíčků najdete zde.

 

Podobně romantický vánoční pobyt pro dva, ale trochu z jiného soudku můžete zažít v srdci krásné Olomouce. Tam se v historickém jádru skrývá stylově zrekonstruovaný původní dům, který mísí moderní prvky s duchem staré zástavby a Vánoce i tady, v Miss Sophie’s, budou mít neopakovatelnou atmosféru. V dolní kavárně Sophie’s Café pak připravují speciální zimní menu. Ale pro vás, naše věrné čtenáře, zákazníky Amazing Places a cestovatele hotel nabízí extra slevu 15% na vánoční pobyty v období od 21. do 27. prosince. Stačí zadat kód AMAZINGVANOCE při rezervaci a pak si ty kouzelné Vánoce už jen užít.

 

Jako v kulisách nějaké české pohádky si budete připadat v penzionu Pastuška s jedinečnou atmosférou tradičního venkovského stavení. Došková střecha, vrzající dřevěné podlahy i historický nábytek. Kousek ráje s nádechem francouzské Provence má volné kapacity během celých Vánoc až do Nového roku.

 

Milovníci moravského vína ještě mohou strávit Vánoce přímo v památkové zóně lednicko-valtického areálu. Kouzelná Vila Mia vám kromě pohledu na tiché, možná i sněhem políbené vinice, nabídne také útulný koutek u krbu a místní knihovnu. V naprostém klidu a soukromí tu můžete strávit i Silvestr.

 

Hotel Tvrz Orlice, který je součástí areálu středověké tvrze ze 13. století, zase doporučíme milovníkům historie. Volné termíny mají až do Silvestra a vy si tak můžete oslavit příchod nového roku ve středověké krčmě nebo prohlídkou originálního gotického a renesančního sklepení.

 

Bydlíte v bytě a vždycky jste toužili si vyzkoušet bydlení v prostorném domě? V moderní dřevostavbě Domesi se pohodlně ubytuje čtyřčlenná rodina a díky skvělému vybavení se tu bude cítit komfortně a jako v bavlnce. Jedinou podmínkou je pronájem domu na celý vánoční týden, tedy na 7 dní a 6 nocí.

 

* Zmíněné volné kapacity jsou aktuální v době psaní článku a jejich dostupnost bohužel nelze garantovat. Děkujeme za pochopení.

Podobné články