Výjimečná místa Čech a Moravy

16. června 2020
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Letos vyrazíme po Čechách do výjimečných míst, která neleží na turistických uzlech a vybízejí k objevování méně frekventovaných krás. Základnou vám mohou být stejně výjimečná ubytování – malé zámečky, pivovary, překrásně rekonstruované statky a mlýny, vždy zasazené do pěkné české krajiny.

Taková kouzelná ubytování s geniem loci v každém koutku naší země vybírá a doporučuje portál Amazing Places. Pojďme objevit východ Lužických hor, zelené Brdy, kopcovitou krajinu okolo Tábora nebo vinohrady jihomoravských vesnic na Slovácku. 

 

JÍTRAVA V LUŽICKÝCH HORÁCH

Lužické hory se krčí ve stínu známějšího Českého Švýcarska na západě a Ještědského hřbetu na východě, a díky tomu je jejich krása zatím relativně neznámá. Podstávkové roubené domy najdete v každé vesničce, malebná krajina kopců porostlých smrkovo-bukovými lesy a luk pod nimi je ideální pro pěší i cyklovýlety. Hřeben Lužických hor se táhne od České Kamenice a má od západu na východ několik výrazných vrcholů s rozhlednami – Studenec, Jedlová, Luž a Hvozd. Do místní krajiny a architektury dobře zapadají budovy Jítravského dvorce, který má dvacet perfektně vybavených hotelových apartmánů, dvanáct útulných pokojů v penzionu, a nabízí také výtečnou restauraci. Kuchaři využívají čerstvé zeleniny od místních pěstitelů, jehněčí a hovězí maso z vlastního chovu pasoucího se na jítravských loukách, zvěřinu okolních lesů a bylinky ze zahrádky. Můžete si také objednat grilování v přírodě, piknik nebo klasický catering pro až 300 osob. Specialitou podniku je pak degustační pivnice, která nabízí každý měsíc jiná piva tří různých minipivovarů z regionu – například Rezek, krásnolipský Falkenštejn nebo Kocour z Varnsdorfa. Po výletě přijde vhod moderní wellness s vířivkou, parní kabinou, finskou saunou i venkovní relaxační zónou s ochlazovací a skandinávskou kádí. Využít můžete taky masáží a privátní prostor s vanou pro romantické a relaxační koupele. A kdo nemá dost, může si zahrát tenis na jednom ze dvou tenisových kurtů nebo si zajezdit na koni v jízdárně, která je také součástí jítravského areálu.

 

BRDSKÉ PANSTVÍ DLOUHÁ LHOTA A KLÁŠTER SKALKA NAD MNÍŠKEM

Kousek od Příbrami, v malebné brdské krajině, najdete barokní zámeček. Prohlídku tu můžete zažít doslova všemi smysly, protože toto panství vystavěné v 16.–17. století rodem Bechyňů z Lažan bylo v posledních letech přestavěno na wellness hotel - Panství Dlouhá Lhota. Zámecké pokoje jsou nově vybavené tradičním nábytkem, zatímco sousední Konírna vás překvapí velmi moderním a čistým designem. Zámeček ocení hlavně ti, kteří si přijeli odpočinout a ochutnat život na zámku. Můžete si tu dopřát gurmánský zážitek v restauraci nebo vinnou degustaci v zámecké vinárně, zahrát si tenis nebo pétanque v zahradě plné záhonků, kvetoucích keřů a vzácných stromů, zaplavat si ve vyhřívaném krytém bazénu nebo se naložit do wellness s finskou, bylinkovou nebo tureckou parní saunou.

 

Cestou do Dlouhé Lhoty si udělejte výlet do nejhezčí části brdských „Hřebenů“. V Mníšku pod Brdy odbočte na silnici vedoucí do Řevnice a zastavte v sedýlku, kde silnice protíná červenou turistickou cestu a cyklostezku. Odtud se vydejte asi dva kilometry ke Skalce. Až se v lese před vámi objeví poslední zastavení křížové cesty, sestupte alejí k baroknímu kostelíku sv. Máří Magdaleny postaveného podle návrhů Kryštofa Dienzenhofera. Ten spolu s pozůstatky klášterních staveb a krajinářských prvků tvoří nesmírně pěkné místo na vrcholku Brd.

 

MLÝN ČERNOVICE A HRÁDKY V OKOLÍ TÁBORA

Na pomezí jižních Čech a Vysočiny v kopcovité krajině lesů, luk a barevných políček najdete mlýn Černovice. Tady, daleko od živoucího Tábora, vás bude rušit jen kvákání žabek a klapot vody v mlýnském kole. Kromě lokálních jihočeských surovin, které ochutnáte v místní restauraci, si v místním rybníčku můžete sami ulovit rybu a nechat si ji připravit podle přání. Ubytování je možné ve čtrnácti pokojích, z nichž každý je trochu jiný a všechny dýchají venkovem. Jeden s nádechem Provence a jiný zase námořnický, další ocení milovníci honů nebo nadýchaných baldachýnů.

 

Až se nabažíte poklidu, který Černovický mlýn obklopuje, můžete si udělat procházku oborou přiléhající ke klasicistnímu zámečku. Dva kilometry severně od Černovic vyhlédněte z vrchu Svidník do okolí Křemešnické vrchoviny nebo se můžete svézt úzkorozchodnou dráhou, která vede nejkrásnějšími zákoutími krajiny z Obrataně do Jindřichova Hradce. Okolí Tábora a Černovic je poseto různými romantickými zákoutími s hrady. Kousek na východ od Tábora, poblíž Knížecího rybníku, se zastavte na travou zarostlých hradbách zříceniny Kozího hrádku, útočiště Jana Husa. Je obklopen Turoveckým lesem, kterým se dostanete jihovýchodně k výraznějšímu hrádku Choustníku. Z jeho věže je parádní vyhlídka do okolí. Hrad si můžete procházet sami, bloudit mezi jednotlivými místnostmi a představovat si, jak se asi kdysi žilo. K Choustníku se dostanete také pěšky přímo z Černovic po zelené trase (12 km). 

 

HRUŠKY V CENTRU SLOVÁCKÝCH TRADIC

Krajina mezi Břeclaví a Hodonínem, to je vinařský kraj se silnou kulturní tradicí Podluží. Z roviny příjemné pro jízdu na kole se mírně vlní vinice a sem tam se objeví kostelík, který vždy slibuje nějakou tu pěknou vesnici se sklepní uličkou. Jednou z takových vesnic jsou i Hrušky, devět kilometrů severovýchodně od Břeclavi. Tady kdysi stál mlýn s rodinným domem, který byl ale po únoru 1948 zabaven a dostavěn až nyní. Díky práci architektů Petra Pelčáka a Lenky Vořechovské z mlýna a domu vznikl boutique penzion, Villa Hrušky, s neuvěřitelně klidnou atmosférou. Ta vyzařuje veškerou pohostinnost a pohodu jihomoravského temperamentu. Soulad propojení dřeva, skla, cihel a starožitností se současnou moderní formou potěší každého. Kromě ubytování se snídaní tu mají hosté k dispozici bazén, zahradu s pergolou a venkovní kuchyní s grilem, osvětlené hřiště na pétanque, možnost půjčit si kolo a kdykoli během dne na přání lokální gastronomické pochutiny – a to nejen sýry a sklenku vína. Možná se vám podaří trefit se do některých z folklorních slavností, kdy uvidíte bohatě zdobené slovácké kroje, cimbálovou muziku, pěvecké sbory nebo slavný verbuňk. Lidové nebo vinařské slavnosti a akce se v Podluží konají každý týden, mezi nejvýznamnější události patří Krojové hody, Festivaly otevřených sklepů, košty vína nebo oslavy vinobraní.

 

Článek vyšel v magazínu Travel Life a celý si ho můžete přečíst ZDE.

Autorem textu je Petra Greifová

Podobné články