Dům hostů

20. May 2019
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

V Broumově se podařilo neuvěřitelné, ne-jen za čtvrt miliardy opravit barokní komplex kláštera a přilehlých budov, ale především vymyslet a úspěšně provozovat koncept veřejně přístupné památky s nepřeberným množstvím kulturních a vzdělávacích akcí. Povedlo se to především díky energii a zápalu místního mecenáše Jana Školníka.

 

Jan se do Broumova přestěhoval z pražského Jižního Města po svých
25. narozeninách. Toto neobvyklé rozhodnutí zapříčinila odvážná motivace převzít rodinný podnik. Poté, co se Janovi povedlo stabilizovat firmu, jeho pozornost se přenesla na Broumov a celý re­gion. Postupem času nejenže převzal zodpovědnost za rekonstrukci a provozování kláštera, ale také založil Agenturu pro rozvoj Broumovska a sám skupuje a dává nový smysl mnoha dlouhá léta netknutým nemovitostem.

 

Klášter Broumov se díky tomu stal synonymem živé a otevřené památky, která láká návštěvníky na mimořádné akce po celý rok. Samozřejmostí jsou komentované prohlídky prostor, koncerty, přednáš-ky, debaty, ale v klášteře si můžete i zacvičit jógu, meditovat, zhlédnout výstavu nebo se potkat se spisovateli, kteří zde v Literárním domě čerpají inspiraci a píší. Relativně nově tu můžete prožít neopa­ kovatelný zážitek a ubytovat se v bývalých mnišských celách Domu hostů. Pokoje vznikly citlivou rekonstrukcí mnišských cel a nabízejí neopakovatelnou atmosféru života mnišské komunity v tichu kláštera. Prvek Silencio se prolíná celým Do­ mem hostů, vládne tu klidná atmosféra, která láká k rozjímání a zastavení. Pokoje jsou koncipovány buď pro dvě osoby, nebo jako hostel s palandami. Coby hosté si můžete navíc užít rozsáhlé zrekonstruované klášterní zahrady i poté, co jsou pro veřejnost už (nebo ještě) uzavřeny. Procházet se v noci ztichlou zahradou, kam se „normální smrtelník“ v tuto dobu nedostane, a nasávat místní atmosféru, je vážně zážitek, na který určitě nejen já budu vzpomínat ještě dlouho.

 

Ač historie kláštera sahá daleko do minulosti, konkrétně mu současnou podobu vtiskla rozsáhlá barokní přestavba z dílny rodiny Dientzenhoferů, nemyslete si, že tu ustrnuli na místě. Právě naopak. Budete se tu na každém kroku setkávat se současnými trendy. Ať už se jedná o krásný klášterní merchandising, výbornou kávu v místní kavárně Dientzenhofer, která je vyráběná přímo pro klášter, nebo moderní gastronomii v relativně nedávno zprovozněné restauraci U Tří růží.

V areálu se po celý rok koná spousta kulturních akcí, přednášek a konferen-cí. Vyhlášené jsou Broumovské diskuse, soubor několikadenních přednášek a debat velmi zajímavých lidí z mnoha oborů na přesně stanovená témata. Letos se bude konat již čtvrtý ročník a jsem si jista, že bude opět nesmírně podnětný jako ten loňský, v němž debatovali třeba generál Petr Pavel, ekonom Tomáš Sedláček nebo poslankyně Miroslava Němcová na téma hrdinství a odvaha.
Pokud vás už po několik dnech nasytí zdi klášterního komplexu, vyrazte za jeho zdi. Okolí kláštera nabízí kromě unikátních pískovcových skalních měst v Adršpachu a Teplicích také ideální terény pro turisty a cyklisty, pro milovníky golfu nedaleké hřiště ve Velké Vsi. Jednoduše v Broumově budete mít co dělat. Přijeďte ho objevit

 

Celý článek si můžete přečíst zde.

Similar articles