Za zelenější cesty

22. March 2020
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Mnozí z vás si možná už všimli toho, že jsme se spojili s automobilovou značkou Volvo. Všichni ochránci životního prostředí teď asi protáčí panenky při pomyšlení na množství uhlíkové stopy, kterou za sebou musíme při našich cestách zanechávat. A za jiných okolností byste nebyli daleko od pravdy. Spojení se se značkou Volvo má však jeden rozumný a nesporný důvod. Filozofie automobilky stojí na udržitelonosti, ohleduplnosti a znovuobjevování vztahu spolešnosti ke krajině a životnímu prostředí. Od letošního roku se tak rozloučili ve všech kancelářích a dealerstvích s papírovými šanony, veškerými prožurami a jendorázovými plasty. Firma se také zavázala, že do roku 2025 bude polovina jejích prodaných aut elektrická 25% použitých plastů v autech půjde z recyklovaných zdrojů, jako je plastový odpad z oceánů, z recyklovaných PET lahví nebo vzsloužilých námořnických lan.

Jízda autem je téměř na našem denním pořádku, protože abychom pro vás mohli hledat ta nejkouzelnější místa, bez auta se daleko nedostaneme. Přeci jen některá jsou téměř "až na konci světa" a za nimi se rozhodně vyplatí vypravit. Proto nám to snad v tomto případě odpustíte. Mrk mrk… :)

 

Na přírodu se snažíme myslet i my v Amazing Places. Proto jsme dali hlavy dohromady a zamysleli se nad tím, jaké malé kroky každý z nás všech může udělat pro tu naši planetu, o kterou se musíme neustále starat a kterou bychom si měli opečovávat. 

 

ECO JÍZDA

Tím hlavním a za nás asi nejvýraznějším řešením pro menší spotřebu je rozhodně přepnutí do ECO mode. Model auta (Volvo S60), který nám Volvo zapůjčilo, je automat a zvláště ženské osazenstvo naší kanceláře si ho nemůže vynachválit. Najednou se při našich cestách z “čepičkářů” vyrážejících 30 kilometrovou rychlostí mimo obec na nákup do supermarketu měníme v Semiry z Kobry 11 a chceme brázdit silnice jako Route 66 křižující Ameriku. Ach, to jsme se trochu zasnili. Třeba i taková cesta se nám jednou povede. Každopádně pokud máte ve svém voze režim ECO, při kterém se spotřebovává daleko méně paliva a jízda je tím výrazně ekologičtější, je to ve výsledku to nejmenší, co pro lepší jízdu můžete udělat.

Další tipy jsou už takové naše osobní, přeci jen se všichni snažíme trochu napravit karmu, protože nikdy nevíte, kdy se to bude hodit. 

 

STOP PLASTOVÝM KELÍMKŮM

To, že jsme velcí kávomilci a často i kavárenští povaleči (samozřejmě nad tím kafem pracujeme) se o nás ví. Každý den tak většinou do nás zahučí 4 - 5 šálků kafe (to, že většina jsou dvojitá radši říkáme jen velmi opatrně), a to nás zpravidla neopouští ani na cestách. Naopak, často to je více než potřeba, pro to, abychom udrželi obě oči otevřené a dojeli bezpečně na místo, které nám navigace ukazuje. Často stavíme na benzinkách a musíme svou denní dávku doplňovat. Vozíme si proto s sebou vlastní hrnečky/keep cup kelímky, namísto využívání jednorázových papírových, do kterých připravují kafe na benzinových pumpách, ale stejně to vždy "důmyslně" završí plastovým víčkem. Při používání vlastního hrnečku nevznikají žádné odpadky, hrneček jen při první možné příležitosti umyjete a jedete dál.

 

TŘIĎTE ODPAD

Schválně by nás zajímalo, jak to máte, co se týče čistoty v autě. Říká se, že zatímco ženy si doma na čistotu potrpí, mají paradoxně v autech větší chaos. Muži pak na druhou stranu mnohdy svou lásku na čtyřech kolech opečovávají více, než svou milou. Ať už to máte jakkoliv, třídit odpad vznikající při vašich cestách autem by měla být maličkost. Po městech jsou tříděné kontejnery takřka na každém kroku. A to, že spěcháte na schůzku a nemáte půl minuty na to vyhodit zvlášť papír a plasty, vás neomlouvá.

 

ZDRAVÉ MLSÁNÍ 

Dělejte si svačinky. Každého přepadne během zvláště delší cesty hlad nebo možná spíš jen mlsná, a jediným řešením je povětšinou bageta z benzinky. Nechceme je rozhodně hanit, taky nastane situace, že si ji dáme a celkem si na ni i pochutnáme, ale všechny jsou baleny v plastových obalech a těm se snažíme právě teď vyhýbat. Druhou a rozhodně nespornou výhodou svačinky z domova třeba v podobě nakrájeného ovoce nebo zeleniny na mlsání, je rozhodně úspora kalorií a to se před létem hodí. No ne? #bikinybody

 

JEZDĚTE PLNÍ

A tím nemyslíme sytí (i když proč vlastně ne?), ale je tím myšleno auto s plnou posádkou. Sami uznejte, že pokud máte ve vícero lidech stejnou cestu, je hloupost cestovat několika dopravními prostředky. Skvěle fungují nejrůznější služby sdílených automobilů nebo cest, jako je třeba bla bla car. Nejen, že trochu snížíte svou uhlíkovou stopu, ale tím, že vás pojede v autě víc, samozřejmě i ušetříte. #savemoney

Ale co je na tom úplně to nejlepší? Nehrozí vám nuda! V partě se určitě zabavíte. My třeba v autě nejraději hrajeme hru "Hádej, kdo jsi" ve které hádáme slavné osobnosti nebo si jen tak pouštíme ty největší oldies hity a trénujeme na náš první koncert. Nikdy totiž nevíte, kdy se vám naskytne možnost vyprodat celý Strahov. 

Co vy, máte nějaké tipy na to, jak být více ekologičtí během cestování autem? Dejte nám o nich vědět! :)

Similar articles