Cyklistika bez bolesti

28. March 2024
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Jízda na kole je fantastickou formou cvičení, která nám umožňuje prozkoumávat nové krajiny, zlepšovat zdraví a užívat si svobodu pohybu. Avšak pro mnoho cyklistů může tato aktivita přinést i nepříjemné bolesti kolen, kyčlí a dolní části zad. Tyto bolesti jsou často důsledkem takzvaného adaptivního zkrácení svalů - stavu, který je běžný mezi cyklisty a mnohdy přehlížený i lékaři.


Příčiny a následky 

Adaptivní zkrácení svalů vzniká, když svaly změní svou klidovou funkční délku, aby se přizpůsobily délce, ve které jsou nejčastěji používány. To může vést k oslabení a zkrácení hamstringů, nefunkčním kyčelní flexibilitě pohybu, bolavým quadricepsům, bolestem kolen a dolní části zad. Tento problém je zesílen moderním životním stylem, který zahrnuje dlouhé hodiny sedění, což vede k oslabení klíčových svalů a následně k nevhodnému náklonu pánve a držení těla.


Skrytý sval - klíč k vašemu úspěchu

Jedním z hlavních viníků je sval psoas, který spojuje spodní a horní část těla. Tento sval je nezbytný pro téměř každý pohyb a jeho zdravé fungování je klíčové pro stabilizaci pánve, podporu dolní části zad a břicha. Nicméně, při zkrácení a oslabení psoasu mohou nastat vážné problémy, které ovlivní celé tělo.
 

Jak řešit problém?

Prvním krokem k bezbolestné jízdě na kole je rozpoznání a řešení zkrácených a oslabených svalů. To zahrnuje sérii cviků zaměřených na prodloužení a posílení klíčových svalových skupin, zejména psoasu, hamstringů a kyčelních flexorů. 

Malá ukázka cviků, které vám zaručeně pomohou:

Deadbug: 4 série po 40 sekundách - Cvičení pro posílení hlubokých břišních svalů a stabilizaci páteře.

Aktivní plank: 4 série po 40 sekundách - Zlepšuje core stabilitu a posiluje břišní svaly.

Cpuch Stretch: 30 sekund na každou stranu - Protažení svalů psoasu a kyčelních flexorů, podrobnosti najdete online.

Fire Hydrant: 8 opakování na každou stranu - Zaměřuje se na posílení hýždí a zlepšení mobility kyčlí.

One-leg Glute Bridge: 8 opakování na každou stranu - Posiluje hýždě a zlepšuje stabilitu pánve.

V tomto krátkém videu je celý postup vysvětlený.


Závěrem

Klíčem k bezbolestné jízdě na kole je správná péče o vaše svaly. Zařazením jednoduchých, ale účinných cviků do vašeho dne můžete zlepšit váš výkon, efektivitu a nejdůležitější - užívat si jízdu bez bolesti. Začněte již dnes a pozorujte, jak se vaše jízda na kole stává pohodlnější a radostnější.

Similar articles