Kam za jarní lyžovačkou?

13. February 2024
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

S blížícím se jarem se otevírá i poslední příležitost vyrazit na sjezdovky a užít si zimní radovánky. Pokud máte chuť na poslední lyžařské dobrodružství této sezóny, máme pro vás kouzelná doporučení, kam vyrazit za lyžovačkou. Načerpejte energii z kombinace slunečného počasí a dnů strávených sportem. 


ČESKO

Roubenka Branná

Zabalte rodinu, pozvěte přátele a vyrazte společně za jarní lyžovačkou do Jeseníků. Když budete mít štěstí a pořádně nasněží, můžete se na lyžích svézt od chaty až k vleku. Ten je doslova pár metrů od roubenky. Nebo stačí nazout pohorky a vydat se prozkoumat místní kopce po svých. Místo na spaní tu najde až 16 lidí ve 4 ložnicích. Kachlová kamna jsou nepostradatelnou součástí útulné domácké atmosféry, kterou tu ucítíte ze všech koutů. Zejména, když se na chvíli uvelebíte za pecí. Roubenka stojí na kopci a je z ní nádherný výhled na okolní lesy, louky a pastviny. V zimě je tu opravdová pohádka. I my jsme se často zasekli s kávou v ruce u okna, při sledování zimná krajiny a sjezdovky. V domě je lyžárna, kde si můžete vše pohodlně odložit. Chalupa je baby friendly, takže se nebojte, že by tu nebylo pro malé děti bezpečno. 


Spaní na medu

Vítejte v ryze zimním glampingu přímo pod horským hřebenem v nadmořské výšce, kde ručička teploměru jen málokdy překročí nulu a neposedné vločky často za oknem hrají hru na honěnou. Vaše medové království uprostřed zasněžené panenské přírody neztrácí nic na pohodlí a stylu ani v třeskuté zimě. Jste tu stále jako v bavlnce. Najdete tu i to, co byste uprostřed horské divočiny obklopeni běloskvoucí prachovou peřinou rozhodně nečekali. Po procházce na čerstvém vzduchu si můžete dopřát nekonečně dlouhou horkou sprchu ve vymazlené koupelně a otočit termostatem na teplotu, kterou budete chtít. Den tu klidně prolenošte. Tahle horská louka je jedno z nejromantičtějších míst, které jsme kdy viděli. A jestli patříte mezi neposedy, veškeré sportovní vyžití je odsud coby sněhovou koulí dohodil: 1 km od sjezdovky, 3 km od běžeckých tratí, 2 km jeden z nejlepších kitových spotů v ČR a bezpočet skialpových tras. Na medu leží v 730 mn. m., což je v zimě v Orlických horách téměř jistota nadýchané sněhové pokrývky.


Roubenka na Jelení hoře

Nedaleko Božího Daru, mezi hlubokými krušnohorskými lesy a nekonečnými pláněmi leží obec Horní Blatná a v té najdete kouzelnou Roubenku na Jelení hoře. Stavba z roku 2022 je moderně pojatá a přesto velmi útulná. Zázemí tu najde 11 kamarádů ve 3 ložnicích. Do běžkařské stopy skočíte takřka ze dveří, v blízkém okolí najdete několik lyžařských center jak na české, tak německé straně. A když nenasněží, nic si z toho nedělejte, místní krajina stojí za prozkoumání i pěšky. Zabalte pohorky a udělejte si procházku třeba přes božídarské rašeliniště. Tipů na výlet je nespočet, ale doménou jsou především krásné lesy, výhledy, ukrytá lesní jezera a skalní útvary. Pokud milujete vaření, velká kuchyně bude váš taneční prostor. A znáte vyhlášenou restauraci Faustův Dvůr? Z roubenky tam jste za chvilku pěšky. 


Chalupy Solanec

Polosamota obklopená lesem, loukami a pastvinami. Božské výhledy na okolní vrcholy. Sami jsme tady zažili nezapomenutelné ráno, s voňavou kávou na terase, obklopeni absolutním tichem, které občas přerušil jen šum lesa a zpěv ptáků. Vy to zažijete taky. Chalupy jsou tu dvě. Jednu najdete na mechu, tu druhou na kapradí. Pohodlí a domácí atmosféru zažijete v obou. Stačí do krbu přihodit pár polínek a teplo domova je zaručeno. Doporučujeme vyrazit sem s větší partou. I děti to tu budou zbožňovat. Chalupa na mechu poskytne přístřeší 13 osobám a druhá Chalupa na kapradí pojme až 14 osob. Přímo z oken vidíte vrchol Pusteven, nasaďte pohorky a vyražte na něj, ať už lanovkou, nebo pěšky. Až se vrátíte, bude na vás čekat odměna v podobě vířivky a sauny. Skvělí majitelé, Vašek a Iva vám budou rádi nápomocni. Nebojte se na ně s čímkoliv obrátit.


Stará škola Gruň

Hledáte na jarní výpravu za sněhem něco jedinečného? Tak jste to právě našli. Baví nás budovy, které mají co vyprávět a za které mluví historie sama. Vítejte ve 110 let staré venkovské škole s pozitivní energií a nejhezčím výhledem v Beskydech. Škola stojí uprostřed pastevecké krajiny, v malé osadě jménem Gruň. Dominantou chalupy je třída. Velkorysý společenský prostor s původními honosnými kamny, na kterých děti sušily oblečení a učitelé zatápěli. Dobový klavír u kterého si zpívali, tabule, na kterou psali. Každý z šesti pokojů je velmi útulně zařízený. Čekají na vás tři koupelny, sauna, vybavený vinný sklípek, venkovní kuchyně s posezením a horská přírodní zahrada s těmi nejkrásnějšími výhledy na okolní kopce. Je tu i moderně zařízená a vybavená kuchyně, takže si tu pobyt klidně prodlužte. Hlavní myšlenkou tohoto místa je, abyste opravdu kvalitně strávili společný čas. Nenajdete tady televizi, naopak hernu pro děti, honosný společný prostor, kde si zatopíte v krbu, vytáhnete deskovky a zahrajete na klavír. Lyže, běžky a všechnu další sněhovou výbavu s sebou. Beskydské kopce jsou jako dělané na zimní dovádění. 


 

SLOVENSKO

Horský Hotel Sliezsky dom

Na lyže do Tater? To je na jistotu. Přímo pod Gerlachovským štítem, v nadmořské výšce 1670 mn.m. u hladiny průzračného Velického plesa, stojí moderní budova, kde najdete oddech, špičkovou gastronomií, wellness a především ty nejkrásnější výhledy. Spát budete v dřevem vonících dvoulůžkových pokojích s jednou ložnicí nebo soukromým obývacím prostorem navíc, v pokojích pro tři nebo v apartmánech všech kategorií. Hotel je ideálním výchozím bodem na skialpové túry. Pokud byste se chtěli spíše jen projít a nepotřebujete sjezd, v hotelu vám zapůjčí sněžnice. Stojíte o pořádný výšlap? Přímo z hotelu se můžete vydat sami nebo s horským vůdcem na nejvyšší horu Slovenska, Gerlachovský štít. Doporučujeme přibalit si do batohu jak pořádnou svačinu, tak fyzičku. Hotelová restaurace vám dopřeje spoustu gurmánských zážitků. O zasloužený odpočinek se postaráte v místním wellness


 

POLSKO

Apartamenty Ski&Sun 

Na polské straně Jizerek jsme objevili malé horské eldorádo. Osm stylových apartmánů spolu se všemi bonusy, které zaručí dokonalý horský pobyt - od restaurace přes privátní wellness až po vinárnu. Pokud toužíte po horské divočině a tichu, tady to najdete. Auto zaparkujete u dolní stanice lanovky a pohodlně se necháte vyvézt lanovkou do 1060 m nm. Fantastické výhledy napoví, že máte to štěstí a jste v jedněch z nejvýše položených apartmánů v Polsku. V zimě je výhodou ubytování přímo nad sjezdovkou a skipass v ceně. Večer si dejte saunu i vyhřátý finský sud a nechte svaly odpočinout po celodenním prohánění na sjezdovce. A druhý den ráno se opět těšte! Čeká vás tu lahodná domácí snídaně. 


Daj Spokój w Szczyrku

Beskydský Szczyrk je rájem pro všechny nadšence aktivního odpočinku a je jedno, v jakém ročním období sem zavítáte - v zimě a na jaře nabízí nejdelší síť dobře upravovaných lyžařských tras v Polsku. Ve Szczyrku panuje specifické mikroklima, které po celou zimní sezónu zaručuje výjimečně dobré lyžařské podmínky i tehdy, když na svazích sousedních kopců už kvetou petrklíče. Dům Daj Spokój w Szczyrku je zhmotněnou vizí sympatické dvojice majitelů, kteří všem milovníkům horských sportů chtěli poskytnout pohodlné, přátelské i stylové zázemí pro jejich zdařilou dovolenou. A povedlo se jim to dokonale. Díky lokalitě je ideálním výchozím bodem na lyže, běžky i skialpy. Majitelé sami sportu holdují ve velkém a vy budete mít to štěstí, že se s nimi u příjezdu téměř vždy potkáte, takže se určitě doptejte, kam za dobrodružstvím na míru pro vás. Užijete si to tu parádně ve dvou i s celou rodinou. Je tu 8 pokojů, včetně několika vícelůžkových apartmánů. Celková kapacita je 18 osob. 


Green Deer Premium

Zakopane patří mezi proslulé tatranské resorty a oprávněně - je ideálním výchozím bodem pro nenáročné toulky krásnou přírodou, ale i solidní vysokohorské výzvy, lyžařské vyžití na upravených sjezdovkách či skialp ve volném terénu. Interiér dvanácti apartmánů navrhli majitelé pečlivě a s láskou tak, jako by v nich sami měli bydlet. V aparthotelu Green Deer se zdařilým způsobem v praxi snoubí pojmy "eko”, “smart” a “cosy“, je tedy do posledního detailu promyšlen tak, aby byl co nejvíce šetrný k přírodě. Ať už strávíte den v okolní úchvatné krajině na treku či na lyžích, rozhodně jej zakončete v privátním wellness s působivou vertikální zelenou stěnou v duchu biophilic design. Dokonalá regenerace zaručena. Bohaté snídaně z lokálních surovin jsou podávány i ve vegetariánské či veganské verzi a pochutnají si na nich určitě i zastánci klasické kuchyně. Aktivní program na svahu můžete na jeden den vyměnit za procházku do centra města. Zakopane nabízí i pestrou paletu společenského a kulturního vyžití.


 

RAKOUSKO

Goldstück Saalbach

Hotel Goldstück, v překladu kousek zlata, najdete v alpské vesnici Saalbach-Hinterglemm. Světem protřelí a zcestovalí majitelé Madlen a Andreas přetavili své zážitky a zkušenosti z cest a vytvořili stylový boutique hotel. Odtud si odvezete kromě lepší nálady i nezapomenutelné zimní zážitky. Hned u hotelu můžete nazout běžky nebo skialpy a vydat se za dobrodružstvím. V blízké dojezdové vzdálenosti pak také najdete spoustu skiareálů. Například v Saalbachu - Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang, kde jsou sjezdovky pro začátečníky i pro experty. Chcete si tady pobyt užít se vším všudy? Zaměřte svou pozornost na apartmá s vlastní saunou a venkovní vanou. Nám se tu nejvíce líbila speciální snídaně - „Frühglück“, která nabízí čerstvé a regionální produkty, venkovní vyhřívaný bazén nebo knihovna, ve které se chcete uvelebit před hořícím krbem s jednou z knih, vybranou místním knihkupectvím. Hotel je Adult-Only, takže děti nechte tentokrát u babiček. 




 

Similar articles