Za poznáním na kole

29. May 2019
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Cyklistika je jedním z nejrozšířenějších způsobů sportovního vyžití na světě. Nejinak je tomu u nás. Spojení krásné vyjížďky a pohodlného ubytování je ideální kombinací.

 

SINGLTREK POD SMRKEM

Kde jinde začít naše putování než na té nejlepší adrese. Pro milovníky horských kol je tou adresou areál Singltreku pod Smrkem – společný projekt Lesů ČR a Svazku obcí Smrk. Se svými 80 km stezek patří nejen k domácí špičce. V roce 2011 se v seznamu nejlepších destinací pro terénní cyklistiku na světě od Mezinárodní organizace IMBA umístil na sedmém místě. Singltrek je vhodný pro rodiny s dětmi i pro náročné sjezdaře, každý si najde tu svou stezku. Samozřejmostí je půjčovna kol. Jedním z nástupních míst na singltrek jsou Lázně Libverda. Při takové náročné cestě je důležité ubytování. Možností je nepřeberně. Například chata Jizerská vyhlídka v Lázních Libverda. Pronajmout si můžete celou chalupu nebo jeden z pěti moderně vybave- ných dvoulůžkových pokojů. Pokud nejste nadšeným cyklistou, pak se můžete vydat na pěší túry po Jizerských horách.

 

NA KOLE PO PRACHATICKU

Pro rekreační cyklisty, kteří se neradi spoléhají jen na vlastní síly, je ideální destinací hotel Bed & Bike Prachatice. Hotel stojí přímo v centru města na Velkém náměstí. V ceně ubytování v apartmánech je zapůjčení elektrokol Cannondale s průvodcem. Hotel nabízí ubytování ve dvoulůžkových pokojích a jednom mezonetovém apartmánu pro čtyři osoby s plně vybaveným kuchyňským koutem, kde je vám k dispozici dokonce i kávovar a plná lednička těch nejlepších lokálních surovin pro přípravu snídaně. A kam se vypravit na výlet. Kromě samotných Prachatic můžete vyrazit na nedalekou rozhlednu Libín, která leží blízko stejnojmenné přírodní rezervace. Kousek od rozhledny je lanový park, kde můžete otestovat své lezecké dovednosti. Co by kamenem dohodil je od Prachatic vodní nádrž Husinec, ve které najdete v parných letních dnech příjemné osvěžení.

 

PO STOPÁCH LICHTENŠTĚJNŮ

Lichtenštejnské stezky jsou ojedinělým souborem cykloturistických tras, spojujících nejkrásnější památky rodu Lichtenštejnů na jižní Moravě v oblasti Mlýnský rybník, Apollonův chrám v Lednicko-valtickém areálu a v Dolním Rakousku. Na 90km dlouhý okruh přeshraniční Knížecí stezky navazují na moravské straně čtyři kratší stezky: Břeclavská, Poštorenská, Lednická a Valtická. Všechny je poznáte podle specifického cyklistického značení, na němž je vyobrazen rodový erb rodu Lichtenštejnů. Lichtenštejn-ské stezky jsou v oblasti Valtic napojeny na trasu Green- ways Praha – Vídeň a tvoří tak nejucelenější systém tematických cykloturistických tras v Česku. Za základnu můžete zvolit rodinný penzion Pumpion ve Valticích. Penzion nabízí jeden dvoulůžkový pokoj s manželskou postelí, koupelnou s proskleným sprchovým koutem. Druhým nabízeným pokojem je rodinné apartmá se dvěma oddělenými ložnicemi s vinotékou s víny přímo od majitelů.

 

NÁRODNÍM PARKEM PODYJÍ

Národní park Podyjí je oblíbenou destinací pro cykloturisty, kteří nechtějí jen zběsile počítat ujeté kilometry, ale rádi se projíždějí nádhernou přírodou. Na české straně Podyjí je jízda na kole možná pouze po značených cykloturistických stezkách, které jsou vymezeny známým standardním pásovým značením a směrovkami Klubu českých turistů. Na území NP Podyjí naleznete žluté směrovky označené anglickým názvem „SELF – SERVICE“, které odkazují na místa technické a první pomoci, kde lze v případě menšího defektu kola nebo drobného zranění jezdce získat pomoc. Naleznete zde technický kufr, který obsahuje vše potřebné pro základní opravu kola. A protože jsme na Moravě, v zemi vínu zaslíbené, tak ideální základnou může být penzion Vinařství Konitz. Ubytovat se můžete v jednom ze čtyř dvoulůžkových pokojů nebo v prostornějším, třílůžkovém pokoji. Každý pokoj má vlastní sociální zařízení v podobě sprchy a toalety.

 

PROVENCE NA MORAVĚ

Jižní Morava je doslova protkána desítkami cyklostezek a cyklotras. Jednou z možností je Moravská vinařská stezka, která je páteří sítě regionálních cyklistických tras procházejících krajinou jihovýchodní Moravy. Vinařská magistrála spojuje starobylé Znojmo se slováckou metropolí Uherským Hradištěm a nabízí putování regionem, který zdobí víno, bohatá historie i živé tradice. Červeně značená Moravská vinná stezka prochází všemi moravskými vinařskými podoblastmi a protíná sedm z deseti okruhů místních vinařských stezek. Na její trase leží 70 vinařských obcí, desítka chráněných přírodních lokalit i významné historické a architektonické památky kraje. Stezka prochází obcí Pouzdřany, kde se můžete ubytovat ve stylovém penzionu Vinný Tunel. Tři apartmány mají interiéry ve stylu Provence. A samozřejmě i zde můžete ochutnat domácí víno.

 

Celý článek si můžete přečíst zde.

Similar articles