Tekuté zlato

7. June 2023
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Historie plzeňského pivovaru je velmi úzce spjatá s historií pivovarnictví ve městě Plzni. Královské město Plzeň získalo právo várečné již ve 13. století – tedy vařit a prodávat pivo, tehdy ještě nepříliš kvalitní svrchně kvašené. V roce 1839 se ale více než 250 pivovárečníků rozhodlo vybudovat měšťanský pivovar s vlastní sladovnou. A tak vznikl i první ležák plzeňského typu – tedy spodně kvašené pivo, tak charakteristické pro svou plnou chuť a zlatou barvu. Až do dnešních dní je tento typ piva vzorem pro 80 % všech pivních značek. 

My jsme s naším týmem měli možnost vyrazit na prohlídku pivovaru Plzeňského Prazdroje a poznat nejen proces výroby, ale i dlouhou historii. Prohlídková trasa trvá přibližně dvě hodiny. Během ní se dozvíte, co to vlastně znamená spodně kvašený ležák, vše o ingrediencích a postupech – a to i těch historických. Zjistíte vše potřebné o základních surovinách – ječmenu/sladu, měkké plzeňské vodě, zmíněných kvasnicích (na které se podíváte i pod mikroskopem) a taky o chmelu.  

 

Velmi svižný edukační a historický úvod se záhy promění v zábavnou jízdu a vy ve sklepeních pivovaru ochutnáte ten pravý nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák načepovaný přímo z dubových sudů. Monumentalita sklepení vám naprosto vyrazí dech. Spletité bludiště o rozloze 32 000 m2 s původní lednicí, kam se před staletím vozil led na koňských povozech, pomaluse ve sklepení rozpouštěl a zajišťoval tak optimální teplotu při kvašení piva. Sklepy se nacházejí v hloubce 9–21 metrů pod zemí a jejich délka je přes 9 kilometrů. V pivovarských sklepích si taky můžete rezervovat tradiční Šalandu a uspořádat tu setkání s přáteli, a to přímo u toho nejoriginálnějšího zdroje s ochutnávkou nefiltrovaného a nepasterizovaného piva. 

Uvidíte také Stáčírnu, která patří k nejmodernějším v Evropě s kapacitou 120 000 lahví za hodinu. Je trochu těžké si to představit, tohle zkrátka musíte vidět.  Za zmínku stojí určitě i stará, padesát metrů vysoká vodárenská věž, údajně kopie holandského majáku, která dnes sice slouží jako výstavní prostor, ale na vnější podobě se nezměnilo téměř nic. V její blízkosti byl popraven Jan Sladký Kozina, který tu má svůj pomník. 

 

My měli tu možnost navštívit i Sladovnu, která sousedí s areálem Stáčírny. Sem se vozí ten nejlepší ječmen od českých a moravských farmářů, z kterého se vyrábí slad – světlý, označovaný také jako plzeňský slad.  Ječmen je testován a kontrolován – a to nejpřísnějšími metodami. Pokud je při kontrole v celém kamionu jeden brouk, tak se kamion vrací majiteli. Prazdroj je garantem kvality a není možné ohrozit jiné várky sladu, které se skladují v obrovských silech a následně se zvlhčují za ideální teploty v obrovských halách, aby se později mohly použít k výrobě piva. Přísné procesy vedou k dokonalému výsledku. 

Prohlídková trasa končí v dárkové prodejně, kde je možné sehnat všechny předměty od triček přes sklenice, půllitry, tupláky až po cyklistické dresy a magnety. Vybere si tu každý a pro opravdové fajnšmekry je tu k dispozici gravírování na půllitr, takže je možné si odnést i půllitr s vlastním jménem.  

A protože si v Amazing Places potrpíme na gastronomii, tak jsme nemohli vynechat ani vyhlášenou Hospodu Na Spilce, ta minulý rok prošla rozsáhlou rekonstrukcí a stala se z ní pivovarská hospoda s moderní českou kuchyní na vysoké úrovni. Pivo se tu pochopitelně čepuje z tanku a šéfkuchař Lukáš Holý se v oboru pohybuje více než pětadvacet let. Vařil v michelinských restauracích, což je velmi znát na menu. Tradiční české těžké pokrmy tak vyměnil za modernizované odlehčené verze a na jídelníček zařadil i vegetariánské pokrmy. A co si v hospodě dáte? To se sezonně mění, ale mezi českými stálicemi najdete guláš, telecí řízek, plec na smetaně i již zmíněné koleno – ale čekejte spíš jejich velmi originální obměnu. Veganské kroupeto je vyhlášené mezi všemi – a to i masožrouty. 

 

Oblíbená je tu taky loupaná plec se zeleninou zalitá vývarem, ke které se podává smetanový špenát a bramboráčky. A my můžeme jen potvrdit, že modernizovaná česká kuchyně hraje na tu správnou notu. Pokrmy z čerstvých a sezonních surovin krásně dotvářejí celkový koncept a funguje to perfektně.  No a ať už si objednáte jakékoli pivo – hladinku, šnyt nebo mlíko, budete spokojeni. Každý výčepní tady je mistrem svého oboru a vy se jejich mistrovství můžete přiblížit třeba ve škole čepování, kterou pivovar nabízí. 

Kromě prohlídky pivovaru stojí za návštěvu i pivovarské muzeum, plzeňské podzemí nebo Pivovar Proud, kde ochutnáte exkluzivní pivní speciály. Fanoušci Gambrinusu můžou navštívit jeho pivovar s bohatou degustací a vlastní školou čepování.  

Není náhodou, že všichni lidé, na které v pivovaru narazíte, jsou také praví milovníci piva, většinu s dobrou náladou a velmi hrdí na to, že jsou součástí procesu a produktu, jehož kvalitu cení celý svět. I to dotváří nenapodobitelnou atmosféru tohoto místa, jehož návštěvu doporučujeme všem – nejen milovníkům piva.

Similar articles