Amazing Places mapuje kouzelná místa na Blanensku a Boskovicku

3. June 2020
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Hotely, apartmány, romantické chaloupky, ubytování ve mlýně, na stromech. Tohle všechno mapuje projekt Amazing Places. Za jeho vznikem stojí Petr Kotík. Jak v rozhovoru prozradil, kouzelná místa najdou lidé i na Blanensku a Boskovicku.

 

Představte, prosím, čtenářům časopisu MyFace projekt Amazing Places? 

Projekt Amazing Places mapuje kouzelná místa na ubytování, počínaje hotely, apartmány, romantickými chaloupkami až po ubytování ve mlýně nebo třeba na stromech. Během pěti let se nám podařilo vybudovat silnou základnu fanoušků na sociálních sítích, která v současné době čítá na 350 tisíc nadšených cestovatelů. Předáváme jim myšlenku, že není třeba cestovat daleko za hranice, aby si dopřáli krásné ubytování včetně špičkových služeb. Cestovní ruch se u nás za posledních pár let zlepšil o sto procent a hlavně je tu stále co objevovat.

 

Co Vás vedlo k založení projektu?

Záměr byl jednoduchý. Chtěl jsem jezdit s rodinou na krásná místa, ale nevěděl jsem, kde je hledat. Platforem, kde je možné najít ubytování, existuje celá řada, ale už několikrát jsem se spálil a naletěl klamavé reklamě. Tak jsem si řekl, že začnu objevovat kouzelná místa a současně o nich budu psát. Na všechna jsem jezdil sám a „testoval“, jestli se mi líbí jejich služby a zda bych se na místo vrátil podruhé. To ostatně trvá dodnes. Místa, kam bychom znovu nejeli, u nás v Amazing Places nenajdete.

 

Kolik zajímavých míst je nyní zaregistrováno?

V současné chvíli máme v našem portfoliu takřka 300 míst z České republiky, Slovenska, nově i z Rakouska.

 

Jsou tam i kouzelná místa v našem regionu?

Snažíme se mít místa ze všech koutů republiky, takže i u vás se jich pár najde. Například Hotel Sladovna v Černé Hoře, který má výborného ředitele Aleše Hauzara, nedávno se k Amazing Places přidal kouzelný Statek Samsara, kde  mimochodem skvěle vaří. Takřka na samotě nedaleko Brna máme i penzion Kůlna a nedaleko skvělý projekt rodiny Polanových, světoběžníků, kteří stojí za Farmou Noe.

 

Budete přijímat další? Jaká jsou vůbec kritéria?

Další místa ještě přijímáme, ale už máme velmi omezenou kapacitu. Chceme mít opravdu TOP výběr a v jednotlivých kategoriích nepřekračovat počty míst, které jsme si interně nastavili. Hezkých míst je všude spousta, ale našim fanouškům chceme představovat jen taková za kterými si opravdu stojíme, a těch nejsou tisíce. To souvisí i s kritérii. Nemáme jasně definováno, že místo musí mít minimálně kapacitu deset osob, musí tam podávat snídani v bílých rukavicích nebo jakmile tam není vířivka, hotel nebereme. Každé kouzelné místo je jiné, každé na nás působí jinak. Z prostorů na nás musí dýchnout atmosféra a musíme si z něj s prominutím sednout na zadek. Místo nás musí ohromit, a to ani nemusí mít splachovací záchod a rohovou vanu. Hodně nám záleží i na službách personálu. Hotel může být sebekrásnější, ale když v něm budou zaměstnanci neochotní, tak ho k nám zkrátka nezařadíme.

 

Jak se díváte na situaci dnes, po téměřdvou měsících nouzového stavu v Česku?

To je téma na samostatný rozhovor. Na začátku bylo vše takřka správně, vyhlášení karantény, restriktivních opatření, ale to, co se dělalo potom, s tím nemůžeme souhlasit. Ubytovací služby byly poslední, které se znovu otevřely pro veřejnost. A to i malá místa jako jsou chalupy, rodinné penziony. I když v turismu pracuje přes dvě stě tisíc lidí včetně desetitisíců živnostníků a tento obor je nejvíce a nejdéle zatížen, nedostává se mu adekvátní pozornosti státu a pomoci. Stát musí začít rychle jednat, jinak velká část podnikatelů, ale i zaměstnanců nuceně skončí. 

 

Angažujete se i v aktuálním projektu Hero Hotel. O co se jedná?

Je to projekt, který jsme vymysleli společně s úžasnou partou lidí z Mevrisu a který říká, že každý z nás může být hrdinou tím, že pomáhá druhým. Hotely pomáhají lidem tím, že nabízejí své kapacity pro všechny, kteří bojují s pandemií. Zároveň vybízí lidi k větší aktivitě směrem k hotelům a snaží se je přimět, aby pomohli tím, že k nim přijedou. Projekt je stoprocentně neziskový a naším cílem je, aby se do něj přihlásil jak co největší počet ubytovacích zařízení, tak i co největší počet lidí, kteří ho mohou podpořit. Jsme nadšení z ohromné vlny solidarity v naší zemi. Snad se nám podaří i tímto projektem i projektem Amazing Places zlepšit představy o hotelovém byznysu a lidech, kteří za nimi stojí.

Autor: Pavel Šmerda

Děkujeme My Face za hezký rozhovor s Petrem Kotíkem

Similar articles