Tipy na vánoční dárky

5. prosince 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Vánoce jdou tady! Tedy ještě pár dní si na ně počkáme, ale v obchodních domech to vypadá, jako kdyby měly nastat hned zítra. Má rodina se může ale letos těšit na bohaté Vánoce, nadělím všem poukazy do našich kouzelných míst. Nákup je hotový za dvě minuty, nemusím se zbytečně stresovat a radost z dárků je maximální. Už pěknou řádku let v rodině zastáváme názor, že než si kupovat zbytečné "cetky", které si doma všichni vystavíme na poličce a stejně je pořádně nikdy nevyužijeme, raději si darujeme zážitky. Od mamky pravidelně dostáváme kulturní představení, s taťkou jsme zase zavedli tradici víkendového objevování sousedních zemí. Pokud si nevíte rady, kterými místy vaše blízké obdarovat, tady je pár tipů. 

 

Pro maminku a tatínka

Kam darovat zážitek pro vaše rodiče? To je jednoduché. Pobyt na místě, kde si skvěle odpočinou a budou mít prostor pro to, aby si užívali jeden druhého. Jen oni sami, bez dětí, bez vnoučat. Jak často se jim něco takového povede? Mí rodiče jsou rozvedeni, takže společné dárky nepřipadají v úvahu, ale kdybych měla vybrat místo, kam by se mohli třeba vaši rodiče vydat, jedním takovým by mohl být třeba Hotel Sladovna, kousek od Brna. Do obálky pod stromeček bych rovnou přidala i jízdenku na vlak (směr Praha - Brno). Samozřejmě by mohli jet autem, ale několikahodinovou cestu po D1 byste jim darovali spíše za trest a vlak jede příjemné dvě a půl hodiny. Z nádraží už poté jede autobus přímo k hotelu, kam dorazí za dvacet minut.

 

Hotel Sladovna je součástí pivovaru Černá Hora. Tím potěšíte především všechny tatínky, ale pokud je vaše maminka stejná pivařka jako ta moje, sfouknete v klidu dvě mouchy jednou ranou. Hotel není primárně určen pouze návštěvníkům pivovaru, jak by se mohlo na první pohled zdát. Prostory jsou až překvapivě velkorysé. A platí to i co se týče pokojů. Ronou jim rezervujte ten s klenutými stropy a zdmi obloženými cihlami, kde budou mít navíc skvělý bonus ve formě vířivé vany. Tím však veškerý relax pro ně nekončí. Rodiče si mohou dopřát komfort vířivky, sauny, bazénu nebo třeba solné jeskyně. Ve sklepení jsou poté ukryty pivní lázně. Horká koupel a vychlazené pivo k tomu, to se jim bude zamlouvat! A když se k tomu přidá ještě následný gastronomický zážitek v restauraci, budete těmi nejlepšími dětmi na světe.

Ještě více tipů: Pension Grantl, Apartmány Český ráj a biokolna, Artur Štramberk, Villa Regenhart, Café Fara, Boutique Hotel SwissHouse, Hotel Prezident

 

Pro babičku a dědečka

Když jsem byla malá, brávala mě a mou starší sestru babička s dědou často na dovolené. Celkem jsme čtyři vnučky, takže prarodiče měli co dělat, aby nás všechny uhlídali. Ale samozřejmě jako děti jsme byly nejhodnější. Jezdili jsme především po Čechách a projeli jsme snad všechny chalupy, které v té době existovaly. Teď jsme si role obrátili. Mám tedy už jen babičku, která si nemůže z důchodu dovolit velké cestování, ale s klubem důchodců pravidelně jezdí na výlety a v létě dokonce na týdenní dovolenou. Několikrát do roka se ji proto snažíme vzít na místo, kde ještě nebyla, i když ty možnosti díky jejímu cestování jsou už dost omezené. Stále je velmi čilá, což nám umožňuje podnikání i drobných turistických výletů. Je zřejmě pochopitelné, že si babičky nepotrpí na žádný velký luxus v podobě stříbrných příborů u večeře (i přesto ji alespoň jednou ročně při zvláštních událostech do podobného podniku vezmeme) a lépe se cítí na chaloupce, menším penzionu nebo v rodinném boutique hotelu. Takže kam vzít vaši babičku?

 

Vejminek 1843 v Chřibské je naše srdcová záležitost. Babičky teta vlastnila onu chalupu, na které prožila své dětství. Já se sestrou měla také to štěstí, že jsme tu trávily každé léto do mých 10 let. Po smrti tety spadla chalupa do klína jejím dětem, které ji nechaly zpustnout a pokaždé když jsme jeli kolem, bylo nám z pohledu na zchátralou chalupu do breku. Naštěstí se našli noví majitelé, kteří ji citlivě zrekonstruovali a první hosty přivítali v loňském roce. Když babička na Štědrý večer otevřela obálku s poukazem na víkend do naší bývalé rodinné chaloupky, ještě druhý den jsem ji musela přesvědčovat, že nejde o vtip a opravdu se sem znovu podíváme společně s celou naši rodinou. A když jsme se jeden únorový víkend všichni přesunuli do Chřibské, vzpomínky na dětství rázem ožily. I když je místo zrekonstruované a původní prvky byste tu hledali dlouho, bylo to jako bychom nikdy chalupu neopustili. Vyspí se tu až 12 hostů ve dvou ložnicích a světnici, spojené s plně vybavenou kuchyní. Stačí se tedy jen sbalit, vzít s sebou klidně vaše čtyřnohé miláčky (nám dělal společnost zlatý retrívr Amynka a kočka Rozárka), po cestě se stavit ve Cvikově pro pivo, nakoupit nějaké dobroty a užít si čas strávený s vašimi prarodiče. My se sem po novém roce chystáme znovu. Asi to zavedeme jako hezkou rodinnou tradici.

Ještě více tipů: Chalupa Koškovka, Hejlův mlýn, Farma Kalhov, V Polích, Apartmány Latrán 43, Miss  Sophie´s Olomouc, Chata Václavka

 

Pro partnera

Pokud hledáte dárek pro vašeho partnera, můžete ho vzít takřka kamkoliv. Hned bych se s ním viděla na nějakém romantickém wellnessu a večeři při svíčkách. Ale na takový víkend si můžete ostatně zajet kdykoliv. A navíc, po novém roce bude Valentýn, tak si nevyčerpejte veškerá překvapení na Vánoce.

 

Pod stromeček darujte raději něco jiného. A když říkám jiného, myslím něco neobyčejného, jedinečného. A můžete jet rovnou vlakem společně s rodiči a odtrhnout se od nich hned v Brně na nádraží. Na Zelný trh to máte kousek pěšky, ostatně stejně jako všechno v Brně. To se za poslední roky ohromně zvedlo a nyní je rájem pro všechny moderní hipstery a kavárenské povaleče, jako jsem já. A od „Zelňáku“ je to už jen pár kroků do hotelu Anybody. Ve zkratce popsat hotel je nesmírně obtížné. Nekonvenční je pro něj slabé slovo. Tady se forma ubytování jakožto hotel odsouvá trochu na druhou kolej. Jedná se především o zážitek, který tu je pokaždé jiný. Nejedná se však o místo, kam byste si zajeli několikrát ročně a strávili zde týden. Pokojů je tu jen deset a přestože je každý jiný, počet vašich návštěv dost ohraničuje. Víckrát na vás totiž pobyt ve stejném pokoji nebude působit tak, jako napoprvé. Nenajdete tu žádnou recepci, check-in uděláte přes telefon. Nikdo a nic vás tu nebude rušit. Všechny pokoje jsou inspirované slavnými filmy a díky interaktivnímu vybavení se můžete na chvilku převtělit do hlavních postav a zahrát si takovou malou hru. Celou dobu vás provází hlas z tabletu, který vás pomalu seznámí s příběhem pokoje a současně zadává úkoly, které během pobytu plníte. Samozřejmě nikdo vás do ničeho netlačí, tempo je na vás a ve výsledku ani pokyny plnit nemusíte. Ale popravdě by to byla obrovská škoda! Zprvu jsou zábavná, tím jak se den pomalu přeměňuje v noc, graduje i atmosféra a tématika začíná být lehce erotická. Tak ostatně končí i většina her. Proto, s kamarádkou kdybych sem jela, užiji si Brno, ale ne Anybody. Sem se musí jet s partnerem.

Další tipy na dárek pro partnera: Lichtensteinská stodola, Glamping Brdy, Boutique hotel Corso, Miura hotel, Chateau Mcely, Mlýn Danemark, Monastery Garden

 

Krásné Vánoce všem! Bety z Amazing Places

Podobné články