Trocha Relaxace

4. června 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Hold minulosti

Hotely nemusí sloužit jen k prvoplánovému přespání, mohou být i místem poskytujícím potěchu uhrančivými designovými detaily. Tak proč se nenechat zlákat krásami sedmi českých klenotů?

Mlýn Danemark, kde na konci 15. století pobývali dánští horníci, stojí na břehu řeky Vrchlice a jen dvacet minut chůze od Kutné Hory. Dříve si sem jezdívali odpočinout umělci a i tento aspekt nynější majitelka mlýna Gabriela Marcinková vtiskla interiérům sedmi atypicky řešených poko- jů. Všechny jsou vybaveny starožitným belgickým nábytkem Flamant a dekorativními předměty, které s největší pečlivostí vybrala právě ona. Ve všech pokojích lze ulehnout do neuvěřitelně pohodlných postelí, jež jsou vybaveny velejemným povlečením a záplavou měkkých polštářů.

 

Minimalistické vinařství

Uprostřed vinic jihomoravských Valtic stojí elegantní a skromná budova Vinařství Obelisk, která chytře reinterpretuje architek- turu z doby, kdy lednicko-valtické oblasti vládli Lichtenštejnové. Majitel nezvyklého vinařství František Fabičovič na realizaci stavby povolal architektku Hanu Bainarovou, zatímco tematickou výzdobu reprezentačních místností přenechal Natalii Perkof. Líbit se tu bude především těm, kdo si potrpí na jednoduchý design a milují kombinaci různých druhů dřeva, skla a šedé barvy.

 

Alpský vánek

Česko-rakouští manželé Ingrid a Fred Eisnerovi chtěli do Česka přivést atmosféru Alp. Proto v Krkonoších nechali vybudovat dvě chaty, Petru a Elisabeth, které byly zcela záměrně vyvedeny po vzoru alpských chale- tů. Architektuře obou vládne dřevo, jež doplňují neotřelé prvky ze skla a kamene. Interiér sjednocuje nábytek souznící s okolní panenskou příro- dou. V obou chatách se lze prohřát ve finské sauně, posedět u praskajícího krbu anebo si „zavařit“ ve velkoryse řešené, plně vybavené kuchyni.

 

Skvost s tradicí

Karlovarský Grandhotel Pupp, z něhož vyzařuje duch tří století, snad ani není třeba představovat. Jeho historie se začala psát už v roce 1701 a pod nynější vzhled hotelu se v minulosti podepsalo kromě jiných i šest generací rodiny Puppů, Alfons Mucha a vídeňský architektonický ateliér Fellner & Helmer. Výjimečnost hotelu dokládá i výčet slavných osobností, kte- ré se zde rozhodly přenocovat, od Napoleona Bonaparta až po Antonia Banderase. Hosté, kteří se zde ubytují, mohou vybírat z 228 pokojů různých kategorií, nechat se hýčkat v Pupp Royal Spa, kde najdou několik druhů sauny i ledovou kašnu, nebo si zahazardovat ve vyhlášeném Casinu.

 

Vzdušný design

Centrum Znojma ve 13. století lemovaly dřevěné stavby, které v 16. století nahradily kamenné městské domy, jež tam stojí dodnes. Majitelé, kteří hotel provozují, se v roce 2018 rozhodli v úzké spolupráci s architektkou Evou Heroldovou a znojemskými řemeslníky objekt zrekonstruovat. Díky této spolupráci vznikly prosvětlené interiéry odkazující k tradici budovy hotelu Clemar, ovšem s ohledem na ty nejvyšší standardy pohostinství 21. století. Příjemným zpestřením pobytu pak mohou být řízené degustace znojemských vín, pořádané v hotelové vinárně

 

Čistá architektura

Architekt Petr Lorenc se na Kokořínsku zamiloval do hospodář-ského stavení z 19. století, které kdysi patřilo rodině Homutů. Když pan Lorenc Homutův statek kupoval, nacházela se budova ve velmi tristním stavu, ale díky citlivé revitalizaci se talentovanému architektovi podařilo vystavět útulný rodinný penzion o sedmi pokojích a dvou apartmánech. V interiéru statku se ladně prolínají tradiční materiály se současným de- signem, zatímco exteriér byl zcela zrekonstruován v původním venkovském stylu a doplněn o dřevěnou pavlač.

 

Pár kroků od zámku

Touží-li někdo po pobytu na místě, jež je od českokrumlovského zámku vzdálené jen pět minut chůze, pak je pro něj ideálním ubytováním Latron 98 Apartments. Tyto moderní apartmány s přiznanými trámy a dřevěnými parketami vznikly při přestavbě domu ze 16. století a kromě vlastní zahra- dy se mohou pyšnit okázalým výhledem na celé město. Hned ve vedlejším vchodu je pak Hostel 99, v jehož útrobách se nachází hospoda a kavárna.

 

Přečtěte si celý článek zde.

Podobné články