Za kouzelnými místy v doprovodu Petra Kotíka

24. dubna 2020
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Petr Kotík, který objevuje už více jak pět let kouzelná místa je nejen vášnivý cestovatel, ale také táta tří dětí a majitel dvou malých hotelů v Praze. V současné době má parta kolem ojedinělého projektu osm členů, nespočet externistů a na Facebooku a Instagramu přes tři sta padesát tisíc fanoušků. 

 

Dovolenou letos nejspíš strávíme doma. Mělo by nám to vadit? 

V žádném případě. U nás máme nespočet nádherných míst, která v sobě spojují krásné prostředí s kvalitním ubytováním. Před šesti lety, v době, kdy jsem začínal s projektem kouzelných míst, jsem byl také skeptický. Když jsem se pak rozjel po republice, nestačil jsem se divit. V našem seznamu máme aktuálně kolem dvou set kouzelných míst v různých koutech Česka. Řekl bych, že v tuto chvíli je náš tuzemský seznam kompletní.

 

Čím se „Amazing Places“ liší od jiných podobných portálů? 

Ostatní podobné servery nejsou tak selektivní, najdete tam stovky míst. My vybíráme opravdu jen ty nejzajímavější. Spojují je jak  neobyčejné ubytování, tak kvalitní služby i gastronomie. Dělíme je do kategorií podle typu  ubytování na hotely, penziony či chaty. A nechybí ani inspirativní tipy na místa, která jsou vhodná pro rodiny s dětmi, sportovní nadšence nebo majitele psů. V každé kategorii máme jen určitý počet míst, jde nám o to, aby se v tom lidé dobře orientovali. Nejpopulárnější kategorií na našem webu pro nadcházející léto je určitě Plavky s sebou. 

 

Jaká místa Češi preferují?

Češi milují hory. Jsme národem nadšených amatérských sportovců a zapálených turistů. Jezdíme rádi na kole i lyžujeme. A je skvělé, že i u nás pomalu vznikají specializovaná místa, jako je například penzion Kolovna v Jeseníkách, který také máme na seznamu. Kromě ubytování nabízejí hostům cykloservis, půjčovnu a dopodrobna zmapované cyklotrasy v okolí.

 

Co místo musí splňovat, aby se dostalo na váš seznam?

Musí být něčím neobyčejné – ubytováním, kvalitními službami, gastronomií, jedinečnou atmosférou i prostředím. Mnohdy za jeho vznikem stojí i zajímavé příběhy. To je třeba případ Statku Polžov v jižních Čechách. Před pár lety ho vybudovala rodina Váňových, která se přestěhovala z města na venkov. Vše se učili za pochodu. Když sem vyrazíte, všude kolem vás pobíhají zvířata a na dohled máte velké pláně. Prostě neuvěřitelný klid a harmonie.

 

Jak se taková místa hledají?

Teď už snadno, provozovatelé nás kontaktují sami. Je v jejich zájmu, aby na našem seznamu byli. Když nás zaujmou, vyrazíme se tam podívat. Ale když jsem začínal, objížděl jsem sám republiku a hledal. Dostával jsem obvykle tipy od kamarádů. Postupně, jak se projekt rozjížděl, přidávali tipy sami fanoušci našich stránek. Když se nám místo líbí a splňuje naše kritéria, domluvíme se s majiteli na spolupráci. Snažíme se, aby se o jeho existenci dozvědělo co nejvíce lidí. Pokud jde například o nováčky v oboru, pomáháme jim často s rozjezdem.

 

A takové kouzelné místo zůstane ve vašem seznamu už napořád?

Nemusí. Pokud se zhorší kvalita servisu nebo ubytování, tak jej vyřadíme. Informace dostáváme jak od samotných hostů, tak se snažíme alespoň jednou ročně každé z vybraných míst osobně navštívit.

 

Kde je u nás nejvíc kouzelných míst?

Na našem seznamu zaujímá určitě první místo jižní Morava, hned za ní je ta severní, konkrétně Beskydy. Naopak nejslabší jsou v tomto ohledu bohužel západní Čechy. Není tam tolik zajímavých ubytovacích míst i turisticky jsou zatím chudší.

 

Vůbec nezmiňujete Prahu. Znamená to, že v Praze kouzelná místa nenajdeme?

Praha, Český Krumlov, Kutná Hora, ale i Karlovy Vary, to jsou evergreeny, lákavé a zajímavé i pro českou a slovenskou klientelu. Jenomže v posledních letech zde Češi a Slováci tvoří minoritní část z celého portfolia turistů. Chtěli bychom i tato místa otevřít domácímu publiku, už jenom proto, že současnou krizí jsou nejvíce postižena.

 

Jaký typ ubytování lidé hledají?

Nejvíce populární jsou roubenky, stylové apartmány, malé hotýlky i zámecké hotely. Na vzestupu jsou pak wellness hotely. A největší boom v posledních měsících zaznamenal takzvaný glamour camping.

 

O tom jsem nikdy neslyšela, o co jde?

Glamping je vlastně jiný druh kempování. Nespíte ve stanu, ale například v týpí, stromovém domku či maringotce. V zahraničí je to velmi populární, u nás tomu přicházejí lidé stále více na chuť. Většina z takových míst je dlouho dopředu vyprodaná.

 

Kde taková místa najdu?

Ikonické jsou v tomto případě třeba průkopníci glampingu u nás „Dobčické rybníčky“, jedinečné dřevěné domky na vodě v malé obci Dobčice u Českých Budějovic. Jejich autorem je syn známého českého architekta Jiřího Stříteckého. Podobně netradiční ubytování nabízí „Wellness vagon“ v Chlumu u Třeboně. Jde o předělaný starý vlakový vagon na stylový apartmán.

 

Jaký je zájem mezi cizinci?

Prvotní myšlenka sice byla objevit jedinečná tuzemská místa pro Čechy, ale ukázalo se, že náš portál vyhledávají také cizinci. Stránky proto máme i v angličtině, chystáme německou verzi. Velmi populární jsme v poslední době také na Slovensku. 

 

Bude podle vás letošní tuzemská turistická sezona úspěšná?

Myslím, že léto bude na rozdíl od zbytku roku pro tuzemské hoteliéry i poskytovatele  ubytování velmi dobré. To ale bohužel neplatí pro Prahu, Karlovy Vary nebo Český Krumlov, jejichž klientelu z devadesáti pěti procent tvoří cizinci.

Autor článku: Kateřina Severová

Publikováno v magazínu PRÁVO VÍKEND 24.4.

Podobné články